adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zamotané príbehy ľudských akcií.

pokr. cl. "Myšlienky na červeno(v)lasku."
Porada naplánovaná na desiatu hodinu sa vydarila. Majo mal predslov o prípadoch, na ktorých sa malo zapracovať a dopĺňal vedomosti mladým koncipientom, ktorí sa prvýkrát ocitli zoči-voči súdu. Rady, triky a sem tam nejaká klebeta o tom, čo ktorý sudca rád počuje, čomu sa treba vyhnúť, poprípade ako treba zaklamať, tým spôsobom, že každý, v predstave malého klamstva, uverí danej skutočnosti. Aspoň na chvíľu.

Neskúsení koncipienti si robili poznámky, a s otvorenými ústami hltali každé slovo, ktoré „veľmajster“ predniesol. Nepostrehli, že ich patrón je pod vplyvom „rajského“ plynu, ktorý mu do žíl v malých dávkach servíroval jed na staromládenecké bunky, a že tá a tá klebeta je niektorých častiach „prifarbená“ Majovou bohatou fantáziou.

S Andrejom sa stretli o pol jednej v Umelke. Objednali si menu a zadívali sa každý iným smerom. V ich doterajšom priateľstve to bolo prvýkrát, keď sa obaja v tej istej chvíli cítili v koži cudzinca, ktorý si prisadol vo fast foode k niekomu cudziemu len preto, že nikde inde nebolo voľné miesto.

„Mám novinu, neviem, či si o nej počul, ale ak nie, čoskoro by sa ti doniesla do uší, radšej ti to poviem sám.“ - cestou na obedňajšie stretnutie si Andrej dával dokopy slová, ako sa zdôveriť, bez toho, aby to nevyzeralo, že je obyčajný chudák, ktorý zutekal od manželky k milenke, ráno o druhej.

„No spusť.“ - Majov vážny tón hlasu, ktorý pôsobí na slabé psychické rozpoloženie zločincov horšie ako verdikt smrti, vystrašil Andrejove myšlienky, na ktorých usilovne cestou pracoval, a cez sucho v ústach sa mu predrala jedna veta.

„Nasťahoval som sa k Žanete.“ - a odvrátil zrak k mladým ľuďom, ktorí zapíjali úspech po skúške pri vedľajšom stole.

Cítil sa ako jeden z Majovych klientov, ktorý sa neodváži priamo pozerať do očí svojho obhájcu, pretože podľa zákonov, ľudských citov a pochopení bežných akcií a reakcií, sám nenašiel vhodné argumenty, ktoré by schvaľovali jeho nečakané konanie.

„Nuž, dalo sa to čakať.“ - bez zbytočných emócií zhodnotil Majo a čakal, či si Andrej sám prizná vinu alebo bude hľadať „poľahčujúce okolnosti“ a do prípadu vtiahne ako hlavného vinníka svoju ženu, Luciu.

„V čom bol problém?“ - spýtal sa ho, keď videl, že Andrej nenachádza slov a pozorne počúva mladého fagana s dlhými vlasmi a výzorom a´la John Lennon, ktorý pri vedľajšom stole náruživo rozprával o nevydarenom sexuálnom stretnutí so staršou vydatou ženou.

„Ako? Aký problém. Trocha som myšlienkami zablúdil do svojich mladých čias.“ - vytrhol sa Andrej zo spomienok.

„Prečo si od nej zdrhol ako zlodej, ktorý využil spánok predavačky vo večierke a ukradol jej tržbu aj s cigaretami?“ - zopakoval Majo otázku, tentokrát už s prirovnaním, z ktorého Andrej vycítil, že kamarát nebude zrejme na jeho strane.

Stratil schopnosť vyjadrovať sa súvisle a neprekonal strach z Majovho tónu hlasu, ktorý mu ešte v práci rezonoval v ušiach. Prešiel na inú tému.

„Povedal som ti to, preto, lebo som nechcel, aby si to počul od niekoho iného. Nechcem sa teraz o tom rozprávať. Hovor niečo o sebe. Seba mám momentálne plné zuby.“

Majo sa ďalej nepýtal. Rozpovedal Andrejovi o červenovláske. Priznal sa mu, že nejako na ňu celý deň myslí a pripustil možnosť, že len tak ľahko s tým neprestane ani o dva tri dni.

„To si mal vidieť. Šľahali z nej plamene. Nielen ohnivá hriva, ale aj dobre ostrý jazyk, sebavedomie a drzosť, tá musí byť v posteli hotová amazonka.“

Jeho zápal nad ohnivou amazonkou, prerušil hlučný smiech mladých faganov z vedľajšieho stola.

„Človek sa nemôže v kľude ani najesť.“ - zašomral a s mrzutým výrazom tváre dojedal.

„Však mi to povieš večer niekde v bare. Skočíme na pivo po práci?“ - navrhol Andrej.

„Dobre, to bude asi najlepšie. O siedmej vo Verdickte, čo ty na to?“ -

Andrej prikývol hlavou na znak súhlasu. V tej chvíli ešte netušil, že o večerný program sa mu už postaral niekto iný.

 

(pokr. v čl. Zamotané príbehy ľudských reakcií)


medziľudské vzťahy | stály odkaz

Komentáre

  1. kedy bude
    pokracko?
    publikované: 14.09.2009 16:21:09 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. bonnie
    ked chces, tak to mozem hodit aj teraz,mne je jedno:-)
    publikované: 14.09.2009 16:38:07 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. oki,
    som za:-)dik
    publikované: 14.09.2009 17:04:51 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. tak o siestej by to malo byt
    snad sa nikto nebude hnevat, ze to tu zaplnam a sebaprezentujem sa viac ako je mozno povolene...ale dufam, ze nie
    publikované: 14.09.2009 18:00:30 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. naopak
    som zvedava na pokracovanie, ini niekedy publikuju kazdych sest hodin
    publikované: 14.09.2009 19:14:04 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014