adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Starší vs. mladší.

Genetička pokračovala vo svojom horlivom sebapoznávaní a objavovaní pocitov, ktoré zrejme doteraz zabudla niekde na prvom kilometri za Banskou Bystricou a do Bratislavy chodila vždy so svojím pra.., už ani neviem, ako sa to píše.

V novom kolektíve, v ktorom sa ocitla na oddelení genetiky, sa zahľadela do mládenca, ktorý splnil v odrážkach zaznačené kritéria pre "love of life" v jej denníku, no denník mal aj druhú stranu, na ktorej jej bili do očí rozumom potláčané, no nemenej dôležité, sexuálne pudy.

Otázka znela: Čo má čomu a komu podriadiť?

"Je čas, aby som nad tým konečne uvažovala. Keď mi vo vzťahu vyhovovala jedna vec, vyhovorila som sa na druhú, aby som z neho mohla ujsť."

Neviem, či jej priznanie k tomu, že do každého vzťahu išla s pripravenou výhovorkou, ak by sa jej niečo na chlapcovi "x, y, z" znepáčilo, pomohlo prehupnúť cez zlú stranu na dobrú, na začiatku ktorej chce mať vo všetkom jasno, a hlavne bez výhovoriek.

Každopádne bola to cesta, ako sa dopracovať k tomu, či dá prednosť zrelému ovociu alebo rozkvitajúcemu puku.

"Chcela by si dopadnúť ako to dievča zo Škandinávie?" - spýtal som sa.

"Nie. Jasné, že nie. Ale chcela by som konečne prísť na to, čo vlastne chcem a nech je to už čokoľvek, viem, že na to nedôjdem sama. Potrebujem počuť od niekoho toto je správne."

Nevedel som, prečo si vybrala ako sudcu práve mňa. Viem dobre počúvať, frfľať a sem aj zabávať ostatných, ale pochybujem o tom, že by som vedel správne vyriešiť dilemu takýchto rozmerov.

Genetička počula o tom, aby sledovala hlas svojho srdce, lebo dopadne ako jej prababka, ktorá počúvala rady jej babky a z majetkov, ktoré sa spojili zostali ruiny v manželstve. Vedela o tom, že láska dokáže od slepoty prejsť k jasnému obrazu, na ktorom bola fotka jej rodičov, ktorí po 25 rokoch zotierania prachu z tej fotky, nakoniec zistili, že 25 rokov boli "slepí".

A možno všetky tieto skutočnosti sa podpísali pod to, že dievča nevedelo o existencii niečoho, čomu sa hovorí happy end.

"Máme tri jasné príklady ako nechceš dopadnúť. Napoj ma, nakŕm ma, daj cigaretu a nájdeme kompromis pre tvoju dilemu." - navrhol som.

Z príkladu škandinavského dievčaťa sme si nezobrali nič, ale počas jedla sme vyriešili otázku koho počúvať a koho chyby neopakovať.

Na príklade jej starých rodičov jeden z nás poukázal na to, že je dobré v živote mať nejaké tie financie a ten druhý k tomu pridal, že aj napriek vekovému rozdielu, dokázali splodiť 4 deti. No bez zbytočnej rozpravy, boli to financie, ktoré hrali hlavnú úlohu.

Najdlhšie sme analyzovali jej rodičov. Predsa ich poznala najlepšie v porovnaní s ostatnými príkladmi a osobne bola divákom relácie manželstvo.

Jej rodičia sa rozviedli tri týždne predtým, než sme spolu diskutovali, čo musí ona urobiť, aby po 25 rokoch nedopadla rovnako. Bola to vážna téma, do ktorej zavŕtali mozgové procesy, bublinky z piva a decht z cigariet.

"Rodičia zistili, že sa brali kvôli rýchlemu splanutiu a mne. Je to neuveriteľné, že vo chvíli, keď si vzájomne nasadzujete obrúčky, jeden k druhému už nič necíti. Možno len povinnosť a zodpovednosť voči tomu nenarodenému. Koľko je takých manželstiev?" - spýtala sa, keď sme skončili porovnávať bývale reálne s pretrvávajúcim imaginárnym.

"Neviem. Päť, desať na dvadsať kilometrov štvorcových. A možno manželstvo tvojich rodičov bolo tým posledným."

"Má milosrdná lož miesto vo vzťahu?" - bola už trocha pod "parou".

"Lož má všade svoje miesto, ale vraj aj krátke nohy." - nekoktal som, čo svedčal o tom, že do jej stavu mám ešte ďaleko.

Pointa,na ktorú sme sa zamerali od piateho piva, bolo klamstvo.

Rozhodnúť, či bude klamať seba samú, ak pôjde do niečoho v čom nebude spokojná, no vydrží to, alebo či pôjdem do iného, kde opäť nebude spokojná a tiež bude držať hubu.

"Je to ťažké s tebou. Prečo si nenájdeš nejakého otca so synom?" - v prestávkach, ktoré sme venovali tichu a cigarete, som si z nej uťahoval.

"Nájdem ich niekde na zoznamke?"

"Vyskúšaj Pokec, počul som historku ako si tam v zoznamke dopisovali syn s matkou. Vymenili si fotky a bolo po virtuálnych sexuálnych hrátkach. Mama sa dozvedela všetky intímnosti a perverzity svojho syna a syn tajné skryté túžby svojej maminy."

"Nechutné." - skomentovala.

Zahľadela sa na partiu zahraničných, možno študentov, ktorí prechádzali okolo a zahovorila reč o zoznamke spomienkami na jej spolužiaka z Francúzska.

Nevnímal som ju. Srkal som do seba, pre zmenu, kofolu a tváril sa zaujato myšlienkami niekde inde.

Jej súboj vekov sa nejako vytrácal z hlavného pojednávania daného večera a začalo sa uberať do veselých vysokoškolských spomienok. Spor, či vytrhnúť druhú stranu z jej denníka, ktorá ju upozorňuje na to, že sa jej viac páči sex so starším ako s mladším, sa do polnoci vyriešiť nepodarilo.

Chýbala tretia, v tomto spore asi jediná, nezávislá strana. Dočkali sme sa jej.

Rýchlym krokom kráčala za skupinkou ďalších zahraničných, možno študentov, slečna, ktorá sa niekedy dávno odnaučila hrešiť, len preto, aby sa mohla k tomu vrátiť. Vulgaristka.

"Hej, fešanda, kam sa valíš." - zbadal som ju ako prvý a okríkol ju.

"Samo teplé nebo mi ťa posiela. Musím sa priznať, že som na teba úplne zabudla. Toľko práce a povinnosti, no nevieš si to ani predstaviť, ale tak, keby si nebol sprostý, pocítil by si to na vlastnej koži. Vidím, že len vysedávaš po baroch a balíš...."- pozrela na genetičku - " a ty boha, to je transexuál alebo ozajstná baba?" - spýtala sa ma.

Genetička sa s úsmevom pozerala na vulgaristku a zrejme prepočula jej poznámku.

Bol to ten úsmev, ktorý používate aj vy, keď sa váš kamarát, s ktorým idete po ulici, stretne so svojím kamarátom, ktorý nie je váš kamarát a vy neviete, či máte niečo povedať, aby bol aj kamarát vášho kamaráta váš kamarát, alebo držať jazyk za zubami a usmievať sa, aby ste vyzerali primerane kamarátsky a pri najbližšom stretnutí s kamarátom vášho kamaráta bez vášho spoločného kamaráta, sa aspoň pozdravili.

Vulgaristka si ju premerala a potichu sa ma spýtala: "Je nahúlená alebo má narušené nervy v kútikoch úst?"

"Sadni si a uvidíš."

"Skúsim to, pár báb som už zmlátila. Brániť sa viem."- vulgaristka zhodila tašku z pleca a sadla si vedľa mňa.

Prvá pol hodina bola trápna. Druhá pol hodina formálna. Tretia pol hodina zabudla na to, že nejaké prvé dve polhodiny existovali. Stačilo povedať, že sú z rovnakého mesta.

(pokracovanie v članku "Súboj vekov.")


pre usporiadaný život | stály odkaz

Komentáre

  1. :-) veľmi dobrá analýza bez výsledku
    nuž zorientovať sa vo vlastnom vnútri sa podarí málokomu.. :-)
    dobré čítanie
    publikované: 16.04.2010 14:06:37 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to zara
    no akosi som zabudol napisat, ze pokracovanie v buducom clanku s nazvom "Suboj vekov":-)) dakujem za koment, zara:-)
    publikované: 16.04.2010 14:41:04 | autor: chalan (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tá posledná veta :))
    aké banality rušia (komunikačné) bariéry medzi ľuďmi...a čo sa týka toho teoretizovania o vzťahoch a ich perspektíve, je podľa mňa nezmysel určovať dopredu, ako dopadnú...na dobrých vzťahoch sa maká celý život, v pohode môžu byť aj tie, ktoré vznikli z náhleho vzplanutia ;) aspoň to si myslím ja a dokonca aj tie, ktoré vznikli kvôli majetku môžu zahorieť, ako si naznačil vyššie ;)
    publikované: 16.04.2010 15:08:25 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Mně mládež nepřekáží.
    Osobně jsem za výměnu skušenností a tak.A i jako pedagog jsem dbal na vyvážennost. Jedna byla tlustá, druhá musela bejt hubená.
    Nejvíc ze všeho se mi líbí Mataháriová.Je akurátní. Miss blog. Nedám si na ní dopustit, taky nemám proč, to je pravda,ale skrátka moc hezká. Nemůže za to.
    publikované: 16.04.2010 15:14:01 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tak to som teda zvedavá,
    ako zasiahne vulgaristka, ako nezávislá strana. Ono je to asi ťažké uveriť, že žili spolu 25 rokov len preto, že splodili dieťa. Nechceli možno priznať, čo k sebe cítili, lebo sa obávali, že nie sú jeden druhým milovaní, že ich ten druhý vysmeje, zraní, keby mu povedali, že ho ľúbia a tak možno obaja trpeli. A možno je pravda úplne niekde inde.
    zaves , čo najskôr pokračovanie
    publikované: 16.04.2010 17:47:28 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :-)
    tradicne dobre,potesila som sa,ze ta potesim,aku urodu preklepikov som pozberala,ale kym som dosla na koniec,tak som sa tak zacitala,ze som ich zabudla,tak ti spomeniem len tie,co si pamatam:"...a sem aj zabávať ostatných...", .."splanutiu",tak,co,spokojny s pani korektorkou?:-))
    publikované: 16.04.2010 18:06:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014