adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Quand vous les aimez

Niekedy, keď som mal 13

Teta Zuza bola jediná zo všetkých 3 sestier mojej matky, ktorá sa mohla, a rada to aj robila, pochváliť svojím bujným poprsím.

Nečudo, že nad ňou slintal každý jej švagor a dvaja z nich podľahli všetkým jej prednostiam hodinu predtým, než povedali svojim nastávajúcim pred oltárom "áno".

Môj otec bol gentleman a švagrovskú povinnosť vybavil až na tretí deň po svadbe s matkou. S tetou Zuzou spával do svojho, pre mňa šťastného, infarktu.

Mal som trinásť rokov a cez kľúčovú dierku pozoroval, ako sa otec hral s tetou Zuzou v spálni. Obaja boli nápadití. Teta obliekla otca do maminých šiat a potleskom ho povzbudzovala do tanca na song od Gombitovej "V období dažďa".

To, čo sa dialo medzi mojimi nohami, keď sa ich hrátky presunuli do nahých polôh, som zažil prvýkrát. Označkoval som prah dverí do spálne, napriek tomu, že ten revír patril inému "psovi". Zvedavosť ma naďalej držala prikovaného na kolenách s okom prilepeným na kľúčovej dierke.

Moju matku si pamätám ako psychicky narušenú pani v čiernom čepci páliacu všetky listy, ktoré prišli poštou. Po tom, čo zmizli rodinné úspory ju otec nechal vyhlásiť za nesvojprávnu a nám pri večeri povedal, že mama je alkoholička a potrebuje sa dlho liečiť.

Mal som 13, prvé uhry na tvári a dospelácke sny o bujnom poprsí tety Zuzy.

 

Niekedy, keď som mal 26

Volám sa Milan Kovalík. Prvú lásku a manželku v jednej osobe som aj s obrúčkami nechal v rodnom dome v Kapušanoch.

Prvé manželstvo sa mi rozpadlo skôr ako sovietsky blok. Trvalo dva roky a jediné príjemné, čo ma v ňom stretlo, bol "medový týždeň" v Juhoslávii.

V dobrej viere som naučil prvú ženu piť vodku, hrať mariáš a ona podľahla obom nerestiam, krčmárovmu synovi, susedovi Tonovi a podľa obežníka národného výboru ďalším 12tim chlapom.

Odsťahoval som sa do Zvolena. Našiel si prácu, druhú ženu a po večeroch študoval na priemyslovke.

S Helgou som sa zoznámil na kurze nemčiny. Milovala nemecké ostré "s", francúzske "r", cestovanie a po troch rande aj mňa. Ja som miloval jej sviečkovú, výrazné ráčkovanie a po prvom radne celé 55 kilové dokonalé a najkrajšie dielo jej rodičov.

Každé ráno ma budila vetou: "Dobré ráno, môj drahý chrobáčik, raňajky som pripravila, ohrej si čaj, no predtým mi krásnu pusu daj."

Helga začala svoj logopedický hendikep po čase zneužívať. Hodiny recitovala vybrané slová po "r". Nebyť lásky a "ryby, koryta, korytnačky, strýca, bryndzi a iných zoskupených v oddelení elitných slov pod "r", z kolísky by sa možno na mňa neusmievali rok po roku dve krásne detské tváre.

"Zajtra idem s kamarátkou do Paríža" – chytil som ju za ruku a vtiahol do spálne.

"Vrátiš sa späť?" - spýtal som sa jej po hodine „vystrájania“ na posteli.

"K tebe vždy, kocúrik".

Mal som 26 rokov a nechcel som brániť jej vedomostno-cestovateľskej chuti. Výsledkom jej rozletu a rozkvetu vo francúzštine bolo zvýšenie dávok manželských povinností a návštevnosti našich zatiaľ dvoch detí v kine.

Tretie bolo na ceste.

Mal som len 26 a naivnosť, ktorej korene začínali niekde v hĺbke lásky k Helge. Naivnosť, ktorá nepoznala možnosť, že cesta jej tretieho dieťaťa môže začať aj v náruči niekoho iného, vo vášnivom bozkávaní na medzinárodnej úrovni a v rozvíjaní spolupráce s vyspelým Západom.

Niekedy, keď som mal 39

 

Svetom leteli mobilné telefóny a do bytu o dve poschodia nižšie natrvalo priletel Francois. Cudzinec, ktorý ovládal základy slovenčiny, moju mienku o svetovej politike a v prípade núdze pomoc verného kamaráta.

Helgino správanie k Francoisovi sa zmenilo v priebehu pár mesiacov. Jej počiatočná ignorancia, ktorá hraničila s aroganciou, sa pred mojimi očami podrobila označeniu "náš rodinný kamarát".

A ja som si myslel, že som najšťastnejší chlap na svete. Byt, auto, manželka, tri krásne deti, dovolenky v Chorvátsku a ako bonus "zahraničný rodinný kamarát", s ktorým sa nemohol v tej dobe pochváliť každý v republike. Podobne ako s mobilom.

Kúpil mi ho Francois. Vysvetľoval to tým, že naše kamarátstvo musí kráčať s dobou, prechádzať modernizáciou. Nový, vyšší druh komunikácie mal zblížiť vzťah s ním ako s verným rodinným priateľom. Opomenul spomenúť, že zároveň mal byť istým druhom kontroly lokalizácie jeho a mňa, aby sme sa náhodou nestretli obaja v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

"Je taký krásny, roztomilý a užitočný." - naivnosť, ktorej korene sa v mojej zaľúbenosti naďalej rozrastali, požierala viac a viac môj rozum, ktorý nepripustil fakt, že Helga nerozpráva o mobilnom telefóne.

V puzdre na opasku mi pristál ako ušitý. Leskol sa ako moja začínajúca pleš, bol malý ako ehm...... ako ja, zvýšil mi autoritu a závisť u podriadených a kolegov a neustále ma prekvapoval svojimi informačnými schopnosťami.

"Ak nechceš, aby sa tvoje tretie dieťa dozvedelo, kto je jeho skutočný otec, pošli mi 10 000 na účet a tajomstvo zostane tajomstvom." - majiteľ čísla, z ktorého mi prišla sms, nebol nik z telefónneho zoznamu.

Nechcel som, aby sa môj najmladší syn dozvedel, že ja nie som jeho otec a ja som nechcel vedieť, kto je jeho skutočný otec.

"Podviedla si ma niekedy?" - umývala riad a prebudila sa zo svojho francúzskeho sveta.

"Netáraj, ty truhlík" – zas to provokatívne "r".

Po dvoch hodinách sexu obohateného o vzdychanie vo francúzštine, odpadli zo mňa všetky dôvody pre ďalší výsluch a z môjho účtu desať tisíc.

"Ak nechceš, aby sa tvoje deti dozvedeli, s kým si to rozdáva tvoja žena, keď nie si doma, pošli mi na účet 20 000 a hriechy druhých budú zamlčané." - po pol roku od prvej smsky prišla druhá. Telefónny zoznam opäť nedokázal priradiť číslo ku konkrétnemu majiteľovi a ja som nedokázal zabrániť úbytku vlasov z dôvodu pribúdajúceho stresu.

Nechcel som, aby naše inteligentné deti znenávideli vlastnú matku ako ja svojho otca a nechcel som, aby dvojtretinový otec, ergo ja, znenávidel matku troch spoločne vychovávaných detí.

"Vraj spíš s inými, keď nie som doma?" - maľovala si rúžom pery a otázke venovala letmý pohľad.

"Vraj, vraj, vraj, niekde existuje raj. Never táraninám" – odpásal som si opasok a upustil od pôvodného celodenného plánu.

Po troch hodinách sexu so stopami rúžu na mojom "fešákovi v rozkroku", som si šiel do banky požičať 20 000.

"Ak sa chceš dozvedieť, kto som, pošli esemesku a dohodneme stretnutie." - tretia sms, najhoršia zo všetkých. Vyvolala vo mne najväčšiu zvedavosť, hnev a chuť niekomu jednu vraziť.

Sedel som v bare na Hviezdoslavovej ulici a lial do seba vodku za vodkou. Päť minút pred odhalením tajného "ctiteľa" môjho manželstva, som kopol do seba posledný pohárik a zaplatil účet. Krv je silnejšia ako sebecká zvedavosť, ako výdobytky techniky a vyhrážky magora, ktoré ma stáli 30 tisíc.

"Tej osobe, ktorá si sadne za tento stôl o päť minút dajte tento odkaz, prosím vás." - nechal som čašníkovi na polovicu preložený lístok a 50 korún za službičku.

Nemám pochýb, že k adresátovi sa správa dostala po ukojení zvedavosti vtieravého čašníka. Jednému hovori moje jasné stanovisko, tomu druhému nič.

"Trhni si nohou, debil."

Niekedy, keď som mal 52

Bol pondelok. Obzeral som sa pred zrkadlom. Čierna farba mi nikdy nesedela a nesedel mi ani oblek, ktorý mi zanechal Francois.

"Uviažeš mi kravatu, ocino?" - môj najmladší syn sa to doteraz nenaučil. Po matke zdedil ráčkovanie a nahovoril som mu, že talent na francúzštinu má po mne, čo ma stálo tri kurzy toho galského jazyka a ponocovanie s Edith Piaf.

"Nerada chodím na pohreby. Ten oblek ti pristane." - Helga sa postavila vedľa mňa. Odraz nás dvoch v zrkadle by mnohých dokázal presvedčiť, že ten párik zo svadobnej fotky spred 25 rokoch nič horšie ako láska nepoznal.

Myslela si, že som nepostrehol ako prevrátila očami pri slovách "oblek ti pristane", myslela si, že sused Francois bol môj najlepší kamarát, myslela si, že moja senilita začala niekedy, keď som mal 39 a už roky si neviem spočítať, koľko je dva a dva.

Byt bol na šiestom poschodí. Do vnútra nás vpustil vykonávateľ poslednej vôle.

Helga sa začala pýtať na majetky a zostatky na účtoch. Ja som prechádzal z izby do izby a hľadal nejakú hmotnú spomienku, ktorá by vyplašila tisíce nepekných a možno až nezákonných myšlienok.

"Prečo je táto izba zamknutá?"- otočil som sa k vygelovanému právnikovi a hamižnej manželke a vyrušil ich z debaty o delení provízie zo života niekoho, kto si ho užíval do posledného dychu.

Kľakol som si na kolená a cez kľúčovú dierku nazeral, čo je na druhej strane. Malá taburetka, na nej pohodené šaty. Stôl, v strede gramofón a vedľa neho na seba naukladané platne a zošity.

Naposledy som kľačal na kolenách v trinástich. Vtedy som nemal toľko síl, aby som vyvalil dvere a vtrhol do tajomstiev za kľúčovou dierkou.

"Prestaň s tým, zničíš tie dvere, nestáli korunu!" - kričala Helga.

S trieskami z vylomených dverí na tvári som sa ocitol na výstave fotografií. Boli všade. Čiernobiele, farebné, veľké, malé. Za starým gramofónom na stole bola položená zelená krabica, ktorej obsah vysvetlil veľa otázok z obdobia, keď som mal 13, 26, 39.

Kópie výhražných listov, ktoré posielala mojej matke a sestrám a tie ich v amoku pálili. Obscénne fotky a jedna z nich vyrobená aj "V období dažďa". Šesť sim kariet, tri s číslami, ktoré som mal uložené v telefónom zozname a nedokázal im priradiť meno a tvár a ...

"Takže Francoisa si nikdy predtým nevidela?" - pred Helginými očami som držal fotku z jej výletu s "kamarátkou" do Paríža.

Dedičstvo tety Zuzy pozostávalo z "charitatívnych príspevkov" podvedených, ktorí jej prispievali na "Konto mlčanlivosti" a podľa jej poslednej vôle, všetky naše príspevky pod jej "správou" prešli do rúk miestneho farára.

Niekedy teraz, keď prežívam jeseň života

"Dedko, o dva plus dva dni sa budeme sťahovať, do veľkého mesta, ďaleko, ďáááááleko od teba." - sedemročná dcéra najmladšieho syna, ktorá sa vyhýba slovám s "r", lebo sa jej spolužiaci posmievajú, mi sedí na kolenách a s detskou vášnivosťou odrátava dni, ktoré ju delia od Paríža.

"Môžem vás prísť navštíviť?"

"Musíš, dedko, musíš, aj s babkou, veď ste tam ešte neboli!"

Pohladil som ju po vlasoch a usmial sa. Nemusel som nikomu platiť za to, aby sa nedozvedela pravdu.

"Som veľmi pyšná na všetky naše deti. Milujem ich, aj teba." - prihovára sa mi celoživotná láska v lietadle do Paríža.

"Ja tiež, Helguška, ja tiež. Objednaj vodku, keď pôjde okolo letuška, pre oboch... apropo, hrala si niekedy mariáš?"


pre uvoľnenie fantázie | stály odkaz

Komentáre

  1. chalan, co napisat
    skvele...krasne Ti to pise, clovek vidi jednotlive obrazy pred ocami... a ten zaver...
    skoda, ze Tvoje dielka nevychadzaju knizne, zasluzili by si to skor ako romany autoriek, ktore sa u nas mnozia ako huby po dazdi...
    publikované: 01.08.2010 11:46:17 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pridavam sa
    ku komentu sobika,je to tak:-))
    publikované: 01.08.2010 14:42:21 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Verbena liečivá,
    pekné čítanie, s peknou myšlienkou, pekným koncom, i keď si niekto pomyslí, že to prežíval slepec
    Teším sa ďalej
    publikované: 02.08.2010 18:08:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to sob
    vdaka Sister of bonnie and also bonnie:-))) snad niekedy motyka vystreli a stastie sa na mna nielen usmeje, ale si aj sadne a na pultoch sa budem cerit s tymi troma zubami, co mi zostali, na zadnej strane nejakej knihy, len aby to nebol paperback:-)))ň
    publikované: 02.08.2010 20:03:56 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. to vassilisa26
    hm, no hej, ale tak pre lasku k detom sa niekedy oplati byt v manzelstve aj slepcom.-))) a skoda, ze sme vlakom necestovali:-)))
    publikované: 02.08.2010 20:04:43 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vycaril si usmev mojho neuplneho chrupu:)
    predstavujem si, ako raz budes povinnym citanim mojich vnucat, ako budu frfflat, ze musia pisat literarny dennik, nebudu chapat, ked im babka (akoze ja) povie, ze tohto chalana som citala uz ja a velmi rada:)))
    A nezabudnem sa pozriet, kolkoze zubov mas na prebale:)!
    publikované: 02.08.2010 20:18:49 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. motyka striela
    malokedy,lenze nie je to vylucene.aj ja strielam z motyky a utesujem sa tym,ze obcas vystreli.este v beznadejnejsom obore ako ty:-))tak si drzme palce:-))
    publikované: 03.08.2010 18:56:31 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. chalan,
    ve´d nie len pre lásku k deťom, aj pre pekný vzťah, ktorý si myslím mali. ===pekný koniec,=== som napísala. Niekedy sa treba správať v manželstve ako tie tri opice: hlucho, slepo, nemo a potom je okolo nás žiarivé fluidum

    ja by som chcela s tebou cestovať na trati BA-Ke- a späť!!!! Urč termín!!!
    publikované: 03.08.2010 19:22:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Karin
    Hlásim príchod
    publikované: 03.08.2010 21:07:09 | autor: Karin Krausova (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. tamara
    Pridávam sa :)
    publikované: 03.08.2010 23:48:32 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Quand vous les aimez
    druhý pokus
    publikované: 04.08.2010 11:12:26 | autor: Ester (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. to bonnie, SOB, vasilka
    ahojte dievčence, najskôr odpoviem vasilke - do KE sa chystáme na jeseň, no väčšina rozhodla, že sa pôjde lietadlom (takže to nebudú žiadne zážitky, nakoľko budem asi celú cestu v tej malej miestnosti, v ktorej sa niektorí pre obohatenie svojho sex života milovali. Ja si v tej kabínke tiež obohatím život, ale nebudem sa rozpisovať čím...:-)
    a teraz mi dovoľte, aby som Vám predstavil a uvítal na mojom blogu ďalšie tri veľmi inteligentné dievčence - Karin, Tamaru a Ester. Pritiahol ( je tam "i", nie "e") som ich sem za pomoci jednej z nich, Karin, respektíve, aby som sa nechválil cudzím perín, všetko to v dobrom slova zmysle "spískala" Karin. Stretli sme sa v jednej súťaži, v ktorej som neuspel, no pre mňa je úspechom to, že som sa s nimi stretol. Vitajte, z hĺbky môjho egoistického srdca budem veľmi rád čítať Vaše komentáre:-)
    publikované: 04.08.2010 13:00:52 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Chalanisko,
    a ja som sa od včera už tešila na cestu s tebou, pričom mi v ušiach zneli slová Lasicu a Satinského na trase BA KE a späť. No ja by som na tom lete radšej požiadala letušiaka, aby mi podonášal aperitív aj za ostatných!
    publikované: 04.08.2010 17:25:37 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vítajte
    dievčence K E T. Už máme i SoB. Bude to zaujímavá spoločnosť na tomto blogu
    publikované: 04.08.2010 17:27:12 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Vasilisa26
    Ďakujem za uvítaciu reč a teším sa na pokec typu " Vrav, vrav, zaujímaš ma../ ináč to bol dosť blbý fim /
    publikované: 04.08.2010 17:44:28 | autor: Karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. fanklub sa nam rozrasta:)
    vidim, ze chalan ocaril dalsie dievcata a zeny, zaujimalo by ma, ci tiez pisete alebo len tlieskate chalanovi ako ja:)
    Uvedeny film som nevidela, na pokec sa tesim, rada Vas tu, trio , vidim:)
    publikované: 04.08.2010 18:19:01 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. to SoB
    Ha, tlieskame málo. Asi sa nám to vypomstilo na predchádzajúcom pôsobisku, kde sme svojimi odbornými a veľmi veľmi kritickými komentmi znechutili suitu nadšených spisovateliek :) nepomohlo nám ani to, že sme všetky tri strašne vtipné a strašne skromné :)))
    publikované: 04.08.2010 19:22:36 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Tami, strasne vtipne a strasne skromne?
    To ste tu spravne:)
    Ja, moja "segra" Bonnie, Vas a este zopar straaasne vtipnych a skromnych sa u chalana citi ako doma, tak dufam, ze aj Vy:))
    Tesim sa na vtipne, mudre a ine komenty:)
    publikované: 04.08.2010 19:58:50 | autor: Sob (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. esterina skromnosť
    :-))) moc sa svojou skromnosťou nechváľte, aby ste nedopadli ako ja, skromnosť je vraj iba nedostatok ambícií, ale o tom sa dočítate v mojej poviedke....
    publikované: 04.08.2010 21:54:05 | autor: Ester (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. karin,
    ani ja som film nevidela, ale ako "sestra" hovorí, vtipných, trefných a aj kritických vo fanklube nikdy nie je nadbytok. a ani vyzvedať nejdem, o akú suitu spisovateliek ide?!
    publikované: 04.08.2010 21:55:59 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ester,
    múdrosť sa sama chváli a niekedy môže byť za tou skromnosťou i skrytá faloš. Lenže, to by chalanisko takú kamošku nemal, tak že, moja poznámka sa teba netýka.
    publikované: 04.08.2010 21:58:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. chalan,
    ty si ale taky uzitocny tvor,tak strasne uzitocny tvor,ze ani nevies jak!nielenze bomba pises,ale este sem j pritiahnes takyto husty(alebo vitany?ale vsak co sa mam co tvarit oficialne) ansambel.hura!:-))

    Karinka,Tamarka,Esterka-VITAJTE! + pohodlne sa tu rozvalte,komentujte,piste,robte si co chcete a hlavne nahucte do chalana,aby nedvihal kotvy,pekne sedkal na ritke tu a nenutil nas logovat nejake jeho dalsie stranky.vsak co sa za cely den nataham roznych stranok,ja uz nemam kapacity na dalsie presuny:-)no a dobre,som aj leniva,ale nie som sama,vsak,Sobik?:-))
    publikované: 04.08.2010 22:03:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  23. bonnie
    iste, mal by tu zostať, inak to budeme brať osobne :) Akože, keď prišli tie tri, odchádzam. To je akože čo?
    publikované: 04.08.2010 22:17:36 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Prosím neverte jej,
    Bonnie, vôbec nie je lenivá. Práve naopak srší elánom a vie sa poriadne i do problému zahryznúť a aj posurfovať po "bratských" blogoch, poinformuje, vysvetlí, ohúri a potom aj do TOP sa konečne dostane. Taká je veru ona kamarátska. Ja jej veeeľmi fandím aj sestre, aj radosti,jaj aj ostatným ideammilým
    publikované: 04.08.2010 22:31:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  25. to all girls
    jasné, že zostávam, odišiel som z niečoho iného :-) čas vrátiť sa k otázkam "pre usporiadaný život":-)
    publikované: 05.08.2010 00:23:08 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  26. bbf hlasi prichod ..
    trochu meskam, ale kym sa k vam clovek precita cez vsetky komentare popri pisani, to trva .. idem citat ..
    publikované: 05.08.2010 01:40:44 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. ehm ...
    mi tak po precitani diskusie napadlo, eslipak je to tady enem na pozvani? .. toz ja teda idem a nabuduce aspon najprv zaklopem ;-)
    publikované: 05.08.2010 01:53:57 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. b.b.
    si tuším prvý, čo ti niečo napadlo, už len to stačí , aby si bol medzi nami spisovateľmi vítaní :-)))))))))))))))))))))))
    publikované: 05.08.2010 09:37:21 | autor: Ester (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. to bbfisher
    moje dvere su vsetkym otvorene, vitaj a dobre sa cit, i ked sem tam budem dost prskat, ja som uz taky cholericky baran, co sa nevie vpratat do koze:-)
    publikované: 05.08.2010 10:05:08 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  30. to ester
    pod jednym clankom mam cca 30 receptov, takze ked sa nebude dať vydať bestseller, bude dobra aj kucharka:-))
    publikované: 05.08.2010 10:06:28 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  31. knock knock ..
    to ester: toz vdaka za uvitani :) .. inak nechavam na uvazeni citatelov, ale v tomto uzkom kruhu vedz, ze som tiez baba :) .. btw - este si unavena? :)

    to chalan: kludne si prskaj, ja som voci prskaniu odolna .. a tiez som rohata :)
    publikované: 05.08.2010 10:18:36 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. to bbfisher
    ja som to vedel hned, ze si dievca, he he:-) inak nebola si predtym aj na atlasovskom blogu?
    publikované: 05.08.2010 10:46:03 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  33. to chalan
    doteraz som nebola na ziadnom blogu, takze podobnost je to ciste nahodna :) .. p.s. vdaka za cvicenia elementarnej matematiky - bez excelu celkom fuska :D
    publikované: 05.08.2010 11:20:27 | autor: b (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. ok
    Ok, tak chalana máme tu, ešte premyslíme nás. Tento server sa mi zatiaľ nepáči,aj ke´d sa zrejme oberiem o čítanosť :))) Premyslím, zvážim, dám kontakt na svoje pôsobisko :)))
    publikované: 05.08.2010 11:43:02 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. to bbfisher
    ja som si tie tažke rovnice nevymyslel, he he:-)))) citam akurat tvoju poviedku na MT. Sice ma tu kazdych tridsat sekund niekto vyrusi a musim vybavovat, no jednotlive casti deja mam stale v hlave
    publikované: 05.08.2010 12:11:40 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  36. to tamara
    OK
    publikované: 05.08.2010 12:12:00 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  37. to chalan
    nuz, prerusovane citanie nie je bohvieco, i ked jeden nikdy nevie .. dufam, ze dodrzis slovo a prsknes mi tam komentar - k obidvom :) .. a ja idem citnut to tvoje
    publikované: 05.08.2010 12:28:34 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. to all
    sme tak s tamarou dumali, ze by sme napr. mohli vytvorit skupinku na FB - kazdy moze mat svoj blogpost, kde sa mu to viacej paci a na FB hodi len link na novy vytvor, kde mu ho (na FB) mozeme potom patricne obrblat .. FB umoznuje aj pristupove obmedzenia, keby sme chceli, ale aj jednoduche sirenie povedomia o nasej bohumilej cinnosti .. co vy na to?
    publikované: 05.08.2010 12:33:27 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. to b.b.
    Som úplne za. Bude to ten pomyslený Mercedes, čo navrhla Karin :))) Veď hovorím, že skromnosť je naša najvýraznejšia črta. Potrebuje to však prihlásenie na FB, už je načase dať si jedno miesto na stretávanie, skáčem z blogu na blog, zo stránky na stránku, premŕvam sa medzi komentami ako Popoluška, holubov nikde :)
    publikované: 05.08.2010 12:56:56 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. to b.b.
    takze sa mam prihlasit na socialnu siet?
    publikované: 05.08.2010 13:05:28 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  41. to chalan
    nuz, ak to pre teba nebude traumaticky zazitok, tak ano ..
    publikované: 05.08.2010 13:08:28 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. to bb
    komentar hodim, ale cakaj ho az v noci, ked sa vratim z prace...na mna zatial pozerat na MT nemusis, lebo tam nemam nic nove a najblizsie sa tam objavim az buduci tyzden, mozno cez vikend:-)
    ja som na facebooku, ale pre Vami zamyslany ucel, by som si musel zriadit nove konto.-)))
    publikované: 05.08.2010 13:19:03 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  43. Kvoli nám :)
    A nemusíš dať foto :))) Len nás potom skús nájsť, začínam sa strácať v tvojich menách :))))
    publikované: 05.08.2010 13:19:30 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. to tamara
    he he, no mam este dve muzske + vlastne a este jedno zenske, ale tak ste si zvykli na neverach na Adama, tak budem Adam pre Vas vsade aj na socialnych sietach, mali by ste sa vsak poradit s tou AB, ta je expertka na socialne siete:-))))ň
    publikované: 05.08.2010 13:25:10 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  45. to chalan
    ja tiez fungujem na 2 kontach a zatial to zvladam .. :)
    publikované: 05.08.2010 13:26:13 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. to all
    na FB je teda grupa s pracovnym nazvom five star stor(i)e(s) - dala som ju zatial len na pozvanie, tak ak mozete, supnite mi sem vase FB kontakty a invitnem vas .. a ak chce byt este niekto z vas admin, hlaste sa :)
    publikované: 05.08.2010 13:27:34 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. To b.b.
    Hmmm, tie dve zátvorky sa mi tam nepáčia:))) ale môžete ma prehlasovať...
    publikované: 05.08.2010 13:33:56 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. to tamara
    zatial som to zmenila na jednu zatvorku,, ze five star stor(i)es .. ale kludne to moze byt aj bez .. a hlavne je to pracovny nazov, cize ak mate iny navrh, sem s nim - nazov sa da kedykolvek zmenit
    publikované: 05.08.2010 13:40:06 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. b.b
    Nechcem byť detailistka, ale slovo stories zaväzuje, že pôjde o poviedky, či?
    publikované: 05.08.2010 13:43:11 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. TO BB
    a nemôžeme dať nejaky slovenský? ci sa chystate pisat po zahranične?
    publikované: 05.08.2010 13:46:02 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  51. to tamara
    kludne bud hnidopich .. poviedka je podla mna short story, cize stories mozu byt pribehy, akekolvek .. si myslim .. si nemyslis? :))
    publikované: 05.08.2010 13:47:04 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. to chalan
    nieco ako: pathviezdickova skupinka? :D
    publikované: 05.08.2010 13:49:16 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. to bb
    no preco nie, znie to sice blbo, ale v tom navale blbych nazvov na socialnych sietach sa to strati:-)) take ako mamviacakotalent klub by sme asi nemohli dat, lebo by nas Ikar zaloval a chcete byt originalne a v tom ja nepomozem
    publikované: 05.08.2010 14:00:56 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  54. to bb
    máš ho tam:-)) zatiaľ len jeden, druhý príde v noci:-)
    publikované: 05.08.2010 14:26:35 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  55. to chalan
    som ti odpisala .. a idem sa niecim do vecera zabavit :) .. cakanie nemam rad ..
    publikované: 05.08.2010 14:45:45 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. nazov
    Myslite na to, že raz budeme čítaní a slávni a práve teraz vytvárame našu značku :))) Algida sa asi nehodí, že? :))) Do šľaka, kde je Karin?
    publikované: 05.08.2010 14:48:14 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. to tamara
    tá oslavuje, podpisuje, zabáva sa, tá už nás, poväčšine, amatérov má na háku:-)))
    publikované: 05.08.2010 15:08:55 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  58. to tamara
    algida sa mi prudko viaze s lizanim a to by asi nebolo dobre :)))) .. ale mas pravdu, treba mysliet na to, ze raz budeme famozni a treba k tomu pristupvat s patricnou vaznostou .. sa mozeme pohrat so skladackou z nasich mien, ze: betka, baket, aka fiesta ... :))))
    publikované: 05.08.2010 15:13:43 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. to b.b.
    a čo tak adampress :)))
    publikované: 05.08.2010 16:04:44 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. adampress -virtuálne vydavateľstvo
    všetkým sa nám páči meno Adam a Adam sa aj tak nevolá Adam :) ale je fakt, že sme sa nejako okolo neho zgrupovali, nehovoriac, že by sme nemali zabudnúť, kde sme sa zoznámili a zabudovať do našej značky aj históriu... Lebo, kto nemyslí na históriu...
    publikované: 05.08.2010 16:11:12 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  61. to tamara
    no neviem, neviem, evitu som naposledy urazil, tymto by som jej len prihral, ze sme ludia bez napadu a len mudrujeme:-))) ale znie to pekne, takze ja davam ruku hore:-)
    publikované: 05.08.2010 16:37:43 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  62. to Adam
    Hmmm... na koncovku PRESS nemá nikto copyright :))) A wikipedia ponúka ja tento význam: Press - A company that produces or disseminates literature or information
    publikované: 05.08.2010 17:13:04 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  63. ?
    Kde do čerta je tá Karin?
    publikované: 05.08.2010 17:16:46 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  64. to tamara
    tak mam teraz obidve ruky hore za nazov:-)))
    karin ma asi nejaky biznis, emancipovana a zaneprazdnena mlada zena:-)) alebo naozaj pise novodobu Vojnu a mier:-)
    publikované: 05.08.2010 18:08:08 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  65. no do slaka,
    to co robite?ze 50komentov od posledneho prihlasenia,to aby jeden zadok nezdvihol,nech to tu stiha:-)
    skoda,ze sa tu neda kreslit,spravila by som si orientacny graf,ze co sa tu vlastne deje.
    baby prisli
    chalan ostava
    baby migruju na fb
    chalan zaklada nove konto
    uz ste asi odstahovani na fb a skacete z konta na konto
    to by bola asi husta patracka vas dohladat
    .
    a stalo sa presne,co som nechcela,dvihat zadok a niekam sa presuvat,bue.a zakladat dalsie konta na sieti,ktorej nie som vobec fandom,bue.
    tamara tusim spominala,ze sa jej tento server nepaci,tak by som na jeho obhajobu rada uviedla,ze je tu klidek,editacne nastroje dostatocne,komorna atmoska,v porovnani s inymi blogovymi servermi nadstandarna sloboda a horzi tu mensi unik dat,alebo zmazanie konta ako na fb.a byva tu prca:-)
    publikované: 05.08.2010 18:18:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  66. bonie
    Nie, nie, ziadna panika, ziadne nove konta :))) technicky sa pre vas nic nemeni, ti ktori citali chalana, citaju ho aj nadalej... FB chceme len kvoli rychlejsej komunikacii nas piatich, lebo sme sa dohovarali na 4 forach...
    publikované: 05.08.2010 18:30:31 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. aha,uff,
    no dobre:-)to dava zmysel:-)
    publikované: 05.08.2010 18:32:09 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  68. názov
    a čo tak niečo ako adamisstory? je to v tom vyjadrené všetko .. adamis evokuje adonis, je tam aj miss, a je to protipol eva- evity:-)))
    publikované: 05.08.2010 19:34:40 | autor: Ester (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. to all
    neviem preco, ale mne trklo uplne neoriginalne adam's family, ked sa to uz zacalo okolo adama toci .. co ma privadza k adam's feminy :) .. tralala
    publikované: 05.08.2010 19:50:44 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. :)))
    a mne sa uz zacal pacit ten nazov: five star stories...evokuje hodnotenie piatimi hviezdickami :))))i
    publikované: 05.08.2010 20:03:13 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. to tamara
    tamarka, mne sa paci ten adampress, ale prisposobim sa, ked budem bohaty pravnik, tak si zalozim take vydavatelstvo:-))
    publikované: 05.08.2010 20:35:37 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  72. mne tiez
    sa paci adampress... hehe, mam (c) na ten nazov :))) ale neboj, budem ta vydavat :))) do podtitulu si mozeme dat five star stories :)))
    publikované: 05.08.2010 20:49:21 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  73. povodne som mala
    chut zazartovat si a spytat sa chalana, ci je v skutocnosti aj on dievca, ked ho chce Tamara vydavat, no ale asi sa to nehodi k takejto odbornej debate, kde sa riesi vydavatelstvo a jeho nazov...
    ale mohol by nam skalnym, ci skor skamenelinam tohto blogu napisat, kde to vlastne este publikuje, aby sme mohli nazriet...okrem noveho oneho, ten pozname...
    publikované: 05.08.2010 20:56:38 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  74. na slovensku po slovensky
    mne by sa páčilo niečo slovenské))
    publikované: 05.08.2010 21:00:50 | autor: Ester (e-mail, web, neautorizovaný)
  75. to ester
    specialne pre teba slovenske vydanie: adamove dievky alebo diovky :D ..
    publikované: 05.08.2010 21:27:43 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  76. To everybody
    Celý den som trcala v Polsku a ako kazdý Poliak "šukala" raz spravnu odbočku,potom firmu, potom najkratšiu cestu domov a najmenšiu dieru na ceste.Ja nechápem ako môžu byť Poliaci v EU. Idem si prečítať váš rozhovor, ale z Tamarinho mailu sa mi zdá, že ten nápad b.b.fishera je super
    publikované: 05.08.2010 22:45:26 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  77. to bonnie a SOB
    neboj sa, tie články ste čítali skôr ako ony na poviedkach o nevere, o nič som vás neukrátil, nebojte sa, však ste moje skalné, všetko pre Vás:-)
    publikované: 05.08.2010 23:16:59 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  78. To all
    Čo tak Adams family ???? Názov, ktorý by ospravedlnoval prípadné štylisté vraždy
    publikované: 05.08.2010 23:44:08 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  79. To all
    ............štylistické, pochopiteľne. Dnes ste sa vybláznili na nohavičkách tak som vás v tom nenechala sama. Komentáre Gastona milujem. Ked sa jemu niečo páči, ja na betón viem, že nehrám...
    publikované: 05.08.2010 23:52:45 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  80. to karin
    karin, adams family som uz navrhovala .. aj variaciu, ze adams feminy, ale nepreslo :)
    publikované: 05.08.2010 23:59:29 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  81. To b.b.fischer
    Ty a vieš,že to má logiku že to neprešlo???? Pozreš na názov vydavateľstva a nečakáš už totálne nič...zabalíš to skôr, ako si necháš zabaliť knihu. Aký máš neoficiálny názor ny Mám talent.
    publikované: 06.08.2010 00:17:18 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  82. to karin
    ja som to vymyslala skor ako nazov pre skupinku, nie ako nazov vydavatelstva :) .. nevadi .. a moj nazor na MT? zatial skumam, kedze aktivne som tam tusim len 2 dni .. inak som tam sledovala len to, co publikovali moji znami .. co mam ale na MT rada, su hodnotenia od vsetkych tych porotcov a pod ..
    publikované: 06.08.2010 00:20:40 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  83. to karin
    a pod uz na FB - vsetci ta tam cakame :)
    publikované: 06.08.2010 00:21:52 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  84. To b.b.fischer
    Má to háčik. Nie som na FB ale od zajtra tam budem.
    publikované: 06.08.2010 01:00:58 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  85. to tamara
    ok .. tak si ma potom pridaj do kontaktov a ja ta potom do skupiny ..
    publikované: 06.08.2010 01:04:17 | autor: b.b.fisher (e-mail, web, neautorizovaný)
  86. oh,sobik,vidis,
    konecne niekto,kto ocenuje nieco stare,pevne,skalne,tradicne:-)ved to su -niektore z nich-, dobre atributy,to sa hodi cenit si aj v inych oblastiach zivota,vsakano:-))
    dik chalan,moje srdce neskamenie deficitom tvojich stories ked tu ostavas:-)

    ps:vsak vymyslite departmenty,tolko sa presuvate kade-tade,tolko sa vas pripaja a podla mna este pripoji do projektiku,ze to budete menit kazdu chvilu,ked tolko schopnych nazvov nahadzujete...ze asi to bude mat cas,kym sa z chalana stane specialista na patentove pravo:-))
    publikované: 06.08.2010 01:49:58 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  87. to bonnie
    bonnie, nestras ma, ziadne patentove pravo nespominaj, vies, co je to za volovinu? :-))) a vsetko, co mam niekde inde, mám ako prvé tu, na tomto blogu, okrem jednej politickej voloviny, ale to som nechcle pokazit kludnu auru mojich clankov niecim takym ako je politika:-)))
    publikované: 06.08.2010 01:59:20 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  88. A ja chcem tuším
    tohto chalana za muža ! :)
    publikované: 06.08.2010 07:28:08 | autor: surrnerealna (e-mail, web, neautorizovaný)
  89. chalan,
    viem,ale vsak to som len tak skromne podotkla mysliac,ze sa to v roznych inych hovadinach nejak strati:-))

    Surrealka - sup do rady!:-)))
    publikované: 06.08.2010 12:26:15 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  90. Dovoľ!
    Já teda v rade čakať nemusím. Kukni na mňa, švárna som, múdra som, gramatiku ovládam... už neviem, čo viac by chcel!
    publikované: 06.08.2010 12:45:28 | autor: Surrnerealna (e-mail, web, autorizovaný)
  91. :-))
    tak ja ta doporucim, hned ako konvertuje na druhu stranu:-)ak mu slubim,ze budes korektorovat preklepy,nech si sobik trochu vydychne,urcite zastriha usami:-)
    publikované: 06.08.2010 13:17:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  92. ale nieee!
    konečne fajnový chlap a je na riťky? a ja že si robí srandu... kristušát. toto sa môže stať len mne !
    publikované: 06.08.2010 14:10:42 | autor: surrnerealna (e-mail, web, neautorizovaný)
  93. to surrnerealna
    na riťky nie som:-)))) ani na ženské ani na mužské, cením si iné hodnoty ako sú inteligencia, šarm, humor pre zmysel, zmysel pre mňa a samozrejme peniaze, majetky a zdravotný stav svokrovcov:-)))))
    publikované: 06.08.2010 14:15:36 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  94. sobiiiiik,
    ja neviem,ci sme tu vazenych tak skvele naskolili (ked sledovali nasu dohadzovacsku show),ze sa uz dohadzuju sami,alebo ci nam len bohapuste fushuju do remesla,mysliac si,ze vedia lepsie,ako my- dohadzovacske esa,ze kto sa ku komu hodi,ako to maju robit,co maju robit,co si maju mysliet,chciet,atd... to je ale holubnik v tomto state chalanovom,nemyslis?:-)))
    publikované: 06.08.2010 14:46:27 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  95. To b.b.fischer
    Ja som na MT stravila asi dva mesiace.Absolutne som milovala komentare Holku,Brendzu,Leška. Tie babenky veľmi nie. Cely projjekt je nepružný, zistíte sami, že sa tam nič nedeje. Finálová 12 nástka románov mi brala dych. Vid terajší komentár na román Prebud sa. Neuveriteľný príbeh a všetko okolo toho presne ako v komentári. Čitatelia tam hádžu komenty typu držím prstíky, WAW,atd. Ak sa chcete zabaviť prečítajte si komentáre na tvorbu pani Hrabalovej. Groteska. Na MT sa musíte vyzbrojiť trpezlivosťou. Do rubriky pútavé a odporúčame sa aj dva týždňov nikto neodhodlá dodať niečo nové,pritom denne pribúdajú nové diela. je to už megaprojekt.
    publikované: 06.08.2010 15:55:52 | autor: karin (e-mail, web, neautorizovaný)
  96. Bonnik
    sme tu vobec spravne? Nepublikujeme, teda aspon romany nie, netuism, co je MT...
    Na druhej strane, nemas pocit, ze co pise nane chalanisko, takmer vsetko splname aj myyy?
    " inteligencia, šarm, humor pre zmysel, zmysel pre mňa.." to ostatne az tak nie, ale nemoze mat vsetko :)
    Princezna Suri nam lezie do kapusty, keby sa aspon dala dohadzovat nasou kancloskou, ale to ona nie, ona je individualistka...
    publikované: 06.08.2010 17:32:33 | autor: Sob (e-mail, web, neautorizovaný)
  97. SoB
    mi tu nikto nepovedal, že sa tu aj takéto vymoženosti dejú. v tom prípade, dámy, čiňte sa, kým dá mi.
    publikované: 06.08.2010 18:28:16 | autor: Surrnerealna (e-mail, web, autorizovaný)
  98. pssst
    Karin, Ester, B..b, prestaňte sa tu už vykecávať od témy, zanešvárili sme Adamovi diskusiu a ani jedna nenapísala, že wow, aká super poviedka :)))) takže píšem - wow - super poviedka a odchádzam na naše fórum, kde doriešime náš virtuálny V.I.P klub :)))
    publikované: 06.08.2010 18:29:52 | autor: tamara (e-mail, web, neautorizovaný)
  99. sobbik,
    tak hadam sme,nezneistievaj ma,to sa fobikom nerobi:-)
    tiez som sa pozastavila nad MT a viem na beton,ze to je regulerna spz pre martin.ale este nikdy som na ziadnej nevidela ziadny roman.sem-tam nejake blato akurat a nejake cisla.
    sobik,na tie kriteria kukni inak,splnaju ich aj ony,inak by ich sem predsa chalan nepritiahol...
    suri vie,co robi,keby sa nechala dohodit nasou kancloskou,bola by usadena,happy,spokojna,nerozorvana a nemala by inspiraciu pisat.kto uz len pise o selankach?:-)
    publikované: 06.08.2010 18:33:15 | autor: bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  100. Bonnie, sklanam sa...
    Tebe to fakt mysli...vidno, ze som len nevlastna:(
    MT je sice znacka, to hej, ale neviem, ci prave tam sa siria romany, pretoze...ako zoradit auta, aby text nasledoval po sebe? Predpisat im trasy?
    Aj so Suri mas pravdu, stala by sa z nej iba jedna zo zastupu nasich zenskych autoriek, kanclosku do odvolania zatvarame:)
    Surri, sorry:)
    Je to pre Tvoje dobro, hlboke poryvy duse, premyslave texty na blogu...
    publikované: 06.08.2010 18:46:07 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  101. ano,sobik,
    obvykle som krasna a blba,ale dneska mam strasne kruhy,skoro ako moncle,takze nie som krasna:-)a preto mi to kompenzacne mysli,aby som si to nemusela hodit.z toho jasne vidiet,ze na svete je aka-taka spravodlivost.
    co aj ty dneska vypadas jak strasidlo,ked tak valis?:-)sklanam sa pred tvojim genialnym riesenim,som si ista,ze by si im to mohla oddispecerovat,len co by si ziskala lahky prehlad o prispevkoch:-)
    presne,suri si zasa musi najst sama toho nepraveho nech mame co citat:-)pridavam sa k sorry:-))
    publikované: 06.08.2010 19:48:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  102. ako strasidlo vyzeram bezne
    uz to ani nevnimam...horsie je, ked niektore komenty musim citat viackrat a aj tak som mimo...ale niekto v rodine musi byt ta vynimka, co potvrdzuje pravidlo...
    predstav si, ze by boli zastavky oznacene : strana jedna riadok 2 - dnes chalanov roman o nevere - a tam by na chvilku zastalo auto, ci bus, aby si si mohla precitat kustok romanu...
    ak dovediem absurditu do konca, tak z jedneho mesta, samozrejme, ze z MT, pochadzaju Ester, Karin, Tamara aj BB ( nie B. Bardot)
    publikované: 06.08.2010 21:28:10 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  103. vari som sprosta?
    jasne,ze viem,ze nemyslis bardotku,ale bansku bystricu:-)
    vravis,ze si mimo pri citani niektorych komentov?nevadi,ja zase pri ich pisani:-)
    ad ten "znackovy" roman,si predstav,ze si nejaky poslanecky kocis a sucasne aj citatel toho zoskupenia,co vlastne neviem,jak sa volam,ale je tam nas chalan+tie pritiahnute kocky a valis s papalasom do roznavy,ale trasa romanu/poviedky nesmeruje do roznavy,tak ty vijo za znackami po ich trase,aby si nevypadla z deja.a papalas by sa pridal a konecne by robil nieco uzitocne...
    publikované: 06.08.2010 21:39:45 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  104. Bonulik:))))))))))))))
    s BB si ma odrovnala celkom:)))))))))))
    b.b.fisher by sa divila, co vlastne je:)
    Nahodou Tvoje posledne komenty rozumiem a som na to riadne pysna, len ma stve, ze mas take skvele napady a mne nic nenapada...vsimla si si, ze uz ani hrubice neopravujem? Dnes som len jednemu sefovi ticho spitla, ze dal v maili tvrde y v 1. osobe mn.c.
    Myslis, ze papalasi citaju romany? Ved oni necitaju ani to, co maju v naplni prace...predseda parlamentu sa vyjadril, ze on da vsetko na internet, ludia si precitaju a napisu mu, o com to je...
    publikované: 06.08.2010 21:52:18 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  105. vsak nech sa divi,
    kym sa zorientuje:-)nepamatas,jak som sa furt divila vsetkemu ja?ako nejake dividlo:-))
    to je jednoduche s tymi napadmi,viz moja kompenzacna teoria,vyzeraj jak strasidlo a uvidis,jak ti to bude mysliet:-)ale podla toho,ako ti to mysli,by som povedala,ze dnes vyzeras jak strasidlo.v podstate tebe to mysli furt a furt lepsie ako mne,takze mi napada otazka,vyzeras aj niekedy ako nestrasidlo?:-)))
    myslim,ze papalasi citaju hlavne vypisy z katastrov a bankovych uctov.to,co maju v naplni prace zjavne necitaju,takze preco by nemohli zacat citat romany,ak im vyjde nejaky volny cas?v podstate sa tomu mozu venovat i v pracovnej dobe,ved ich nikto nestrazi a stejne sa venuju vsakovakym inym kravinam...
    publikované: 06.08.2010 22:00:22 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  106. ved som pisala, ze ako strasidlo vyzeram bezne
    za lichotky dakujem, ale viem velmi dobre ako mi to mysli...keby som viac premyslala, sefka by ma mala rada:)
    Lenze ja najskor poviem a az potom myslim na to, ze som mala byt ticho:)
    Mne sa zase pri nicku b.b.fisher vynaraju matne spomienky na niekdajsieho skveleho sachistu Bobbyho Fishera...
    vsimla si si, ze chalan mlci? Mozno uz lutuje, ked vidi, ako sme mu zapratali blog....raz receptami, potom nezrealizovatelnymi napadmi, ako rozsirit jeho romany medzi narodom...
    uz sme tu ako doma pri kavicke:)
    publikované: 06.08.2010 22:12:48 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  107. to two sisters
    chalan sa dve hodiny uebkaval na vašom pátraní po značke MT:-)))
    publikované: 06.08.2010 23:42:12 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  108. tak Ty takto chalanisko???
    pockaj, az uvidis na autach so znackou MT povievat kusky svojho romanu, potom si na nas spomenies:)
    Nemame sa radsej vratit k receptom, haa?
    Jeden je u Vasilisy, len neviem, ci by Ti chutnalo zelene kura s horkou pecienkou:)
    P.S.: to my tak nevarime, to Vasilisa:))))
    publikované: 06.08.2010 23:57:06 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  109. to SOB
    dnes som akurat volal mame s otazkou "AKo zistím, že je maso pokazene". Mama sa ma pýta "ako vyzerá?" hovorím jej, že ešte nie je zelene, ona na to, no tak to prvu podmienku pre cerstvost splna a teraz mi povedz, ci smrdi. Hovorim jej "takou vajcovinou". Zacala kricat, preco kupujem maso a potom ho necham pokazit a jej na to, ze nie som kuchar a ani masiar. Kto mal vediet, ze po dvoch dnoch odmrazenia sa v chladnicke pokazi:-))) takze kura nie, dal som si dnes halušky, bryndzove:-)
    publikované: 07.08.2010 00:43:25 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  110. to SOB
    dnes som akurat volal mame s otazkou "AKo zistím, že je maso pokazene". Mama sa ma pýta "ako vyzerá?" hovorím jej, že ešte nie je zelene, ona na to, no tak to prvu podmienku pre cerstvost splna a teraz mi povedz, ci smrdi. Hovorim jej "takou vajcovinou". Zacala kricat, preco kupujem maso a potom ho necham pokazit a jej na to, ze nie som kuchar a ani masiar. Kto mal vediet, ze po dvoch dnoch odmrazenia sa v chladnicke pokazi:-))) takze kura nie, dal som si dnes halušky, bryndzove:-)
    publikované: 07.08.2010 00:43:31 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  111. vidis ho?
    ze cim sa zaoberal cele 2hodky?
    keby tam pridal jedno m,bolo by jasne,ze ide o moment.potom by prispevky mohli byt take momentky,co by sa zmestili na spz.pravdaze martinske.tiez by sa tam mohol zakomponovat projektor,aby boli momentky dynamickejsie...
    vies co,sobik?ak neuvedie,ze jak je to s tym mt,nechame mu odlozit to zelene kura.a protijed mu ako spravni teroristi dame az po prezradeni skratky.hopla,kto povedal,ze ide o skratku?tak a chalan uz je zaindexovany na strazenych strankach:-))
    publikované: 07.08.2010 00:45:05 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  112. chalan,
    kebyze mama nedviha,zistis,az okusis.a dobre je si vsimnut farbu,vonu/smrad a konzistenciu,aby si si vedel vybavit zaludocne spomienky.par krat skusis,naucis sa a budes macher na telefone,ked ti budeme volat my:-))
    publikované: 07.08.2010 00:47:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  113. to bonnie
    testovacieho kralika na telefon by si zo mna chcela urobit? Vsak chalan skusi, navari, zje, polezi si na infekcnom, poslemu mu pomarance (mozno aj cerstve) a potom zavolame, ked nebudeme vediet identifikovat farbu...:-))))))))))) MT - mamtalent.sk, stranka, ktoru ma ikar na vyhladavnie talentov pre dievcenske romany ..:-) tam najdes novu Stíííílovúú ale byz stylu:-)))
    publikované: 07.08.2010 01:13:59 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  114. take lahke sme nevedeli?
    Bonulka moja, zle je...mam talent nam nenapadlo, nam - extra talentovanym?
    Na druhej strane...vdaka tomu sme vycibrili extra napad na citanost romanu, co zmoze taky Ikar proti nasej propagacii na autach po celom Slovensku?
    Trosku som vsak zmatena, chalan na stranke dievcenskych romanov? Vraj tam najdes novu Stiiilovu, este ze nie Stiiiil Koscie...
    Co sa tyka masa, mne smrdi kazde, specialne hydina, vnutornosti nekupujem vobec, takze mi ostava hodnotit podla farby a celkoveho vzhladu...Stavim sa, chalancek, ze keby som to zelene, horke Vasilisino kurca urobila podla mnou navrhnuteho receptu - na zelenom koreni a podliate karpatskym horkym, mysleli by ste, ze zelene je od korenia a horke od alkoholu:)
    publikované: 07.08.2010 13:36:06 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  115. Bonik,
    Tvoja hrozba zabrala, hned vyklopil, co je MT, do kelu, Ty vies, ako na chlapov...zastrasis ich tak, ze povedia aj to, co nevedia:)
    Chalan, co myslis, ake masko Ti podavaju v restauraciach? Obcas pozeram programy zo zakulisia kuchyn v hoteloch, restauraciach, cloveku je na grc, ked vidi, co vsetko maju v chladnickach, ako nakladaju s potravinami a este im za to platime...
    publikované: 07.08.2010 13:42:21 | autor: Sob (e-mail, web, neautorizovaný)
  116. a teraz co?
    zahadu si desifroval,pokusneho kostovnika tym padom nemame,to aby sme sa zasobili carbo medicinalis,endiaronom a first-aid bylinami,alebo presli na zeleninu...vies,akym profikom si sa mohol stat?kolko masa mi zachranit?
    mas na tom mt nejake favoritky,co bys nam doporucil precitat?
    publikované: 07.08.2010 14:32:00 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  117. sobik,
    mne cerstve nesmrdi,chvalabohu,ale bohuzial,mas pravdu o restauracnych a bufetovych praktikach,to je lepsie,aby clovek nevedel,nech nepodlahne bakterialnej paranoji:-((
    dievcenske romany moze pisat kazdy,co si taka prekvapena,mze aj chalan?ten moze pisat vsetko a to zase kazdy nemoze:-))
    publikované: 07.08.2010 14:41:58 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  118. Bonnie, vies,
    pri citani si vobec neuvedomujem, ze je to vacsinou "len" autorova fantazia, dej vnimam tak, ako keby to autor pisal o sebe...samozrejme, ze chalan moze pisat romany pre zeny, koniec koncov nick chalan este neznamena, ze ide o autora muzskeho rodu, ved ani ja nie som ziadny parohac:)
    publikované: 07.08.2010 15:53:19 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  119. sobik,
    a este si predstav,ze by vypadal jak ...dosad si lubovolny idol....a dal by fotku na obal knihy,alebo priestor spz-tky(kde sa budu zobrazovat tie romany),tak to by som chcela vidiet jak by si to stiiiiilova nehodila:-)
    ak by si si chcela so mnou vymenit nick,nedbam,ja uz som parohac bola...:-)))
    publikované: 07.08.2010 16:06:50 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  120. nick som si vybrala sama
    "pouzila som Ta" bez Tvojho dovolenia, ocenujem, ze si z toho neurobila skandal a ani si so mnou neprestala komunikovat, naopak, je to prima:)
    Nechci, aby som zase premyslala, ako si mohla byt parohacom, ak ano, akym, z akeho dovodu a tak podobne...uz aj tak som tu zamrzla na dve hodiny, uz som mala mat povysavane, utrety prach, povesane a ine cinnosti, ktore ma bavia len obcas, v zachmurenom pocasi, ake je dnes, vobec....
    publikované: 07.08.2010 16:19:06 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  121. vidis,
    aka som tolerantna:-)mna len tak nevytocis:-))
    bozechran,neplytvaj neuronmi na take talafatky:-)parohizmus ma vela podob,ja uz som bola jelen(ved vies,to casto uvadzam),krava,koza,jednorozec,gazela(jejda,ta tusim nema rohy),kamzik a ja taky ten,co sa vizualne zobrazuje ked z paste vystrcis 2prsty-nie lubovolne,to musi mat presne poradie:-)
    co mi to tu pripominas,ved aj ja,ale asi na to dneska kaslem,mam spolocenske povinnosti,budem rada,ak dam do poriadku seba:-)
    publikované: 07.08.2010 16:28:57 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  122. radsej by som mala spolocenske povinnosti
    aj ked dat seba do poriadku...to uz skor to byvanicko...
    co sa tyka parohaca...myslela som, ze suvisi len s parohatymi nie rohatymi, pravdou vsak je, ze este som so zivym parohacom do kontaktu neprisla, teda dakeho tesneho, ci dokonca sama sadzovala parohy, to nieeeeeeee...
    zase musim verejne dokazovat svoju nevedomost, my sme z paste vystrkovali dva prsty ako deti, ked sme na stene vytvarali tien zajacika...ale nieco parohate???? Zase neviem:(
    publikované: 07.08.2010 16:46:17 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  123. jejda, stratilo sa mi na
    malo byt NASADZOVALA, aby sa niekto nepytal, co je to sadzovat a ci to nahodou nesuvisi so sadzami:)
    publikované: 07.08.2010 16:49:01 | autor: Sob (e-mail, web, neautorizovaný)
  124. Vyskove prace - prace vo vyske horolezeckou technikou
    Sme tím odborne vyškolených ľudí, ktorí realizujú rôznorodé práce vo výškach a voľných hĺbkach všade tam, kde iné technológie zlyhajú. Natery striech, konstrukcii, natery fasad, buracie prace, montazne prace a ine prace vo vyske.
    publikované: 07.08.2010 16:50:14 | autor: David Zavacky (e-mail, web, neautorizovaný)
  125. :-)))))))))))))))
    ten reklamny spot sem tusim sedi jak uliaty,keby som bola budova a nie clovek,hned ho najmem na rekonstrukciu fasady:-))

    ja myslim,ze rohace a parohace sa mozu spajat do jednej skupiny.aj diabol ma predsa rohy a aj poniektori anjelici vystrkuju rozky,tak co by sme sa my ludia,od parohacov distancovat mali?:-)
    mozno si aj ty bola parohac,tzv "vesely parohac", to je taky,co o svojom statuse nevie:-).ale ak chces silou mocou potriast rukou,alebo parohami zivemu,tak ta dojdem navstivit,nech zazijes tu cest.
    s tou prstovou animaciou je to takto:zlost ruku do paste a vystrc malicek a ukazovacik.ale tento utvar radsej neukazuj v taliansku,tam su na to dost haklivi:-)
    dobre,ze si laikom vysvetlila,ze to nasadzovanie nema nic spolocne so sadzami,ale este by bolo treba upresnit,ci to nema nieco spolocne so sadenim...lebo co ak niekomu napadne ich zasiat a pestovat?
    publikované: 07.08.2010 17:05:07 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  126. oprava,
    zlost-ma byt zloz...aj predtym mam v komentoch preklepy,ale nechce sa mi to opravovat,ved uz ani chalana nikto neopravuje,tak co by som si tiez nedoprala trochu benevolencie:-)
    publikované: 07.08.2010 17:07:27 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  127. Bonka, ja Ti neviem
    co sa ponuky v reklame medzi nasimi komentami tyka - nater fasady by som brala, aj nejake jemne buracie prace, zostihlit mi treba, aj ksicht vylepsit, montazne prace by som radsej nie, ktovie, co by na mne montovali a prace vo vyskach...splhat po mne? To veru nie!
    Bonulincek, prid mi potriast rukou, budem poctena, hadam idem teda upratovat, aby si nebola zhrozena, ked k nam dorazis:)
    publikované: 07.08.2010 17:40:21 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  128. sobik,
    potrebujem zrefasadovat i zvnutra.tie kalby ma nejak odrovnavaju:-(z tvojho upratovania nemam kedy byt zhrozena,ked som zhrozena sama zo seba:-)))
    publikované: 08.08.2010 16:38:13 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  129. upratala som len tak "light":)
    dnes som sa vysantila pri vareni, niekolko chodov, aby aj na zajtra ostalo...teraz planujem oddychovat, aj ked mozno vyrazime do kina, tak daj vediet vopred, kedy mame byt doma a prestriet cerveny koberec:)
    publikované: 08.08.2010 17:07:17 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  130. sobik,
    vypublikuj navarene chody a uvidi sa,kedy uvidm tvoje schody:-)
    je to sice plytke,ale aspon sa to trochu rymuje,no nie?:-)))
    publikované: 08.08.2010 20:22:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  131. nuz teda
    zemiakove placky, vysmazane bedle, kuracie opecene so zampionmi, zemiakova kasa, uhorkovy salat, (este je kuracie maso v naleve, do zasoby) ako bonus - krajanie a susenie dubacikov, ach, ta hribikova vonaaa...
    u nas to tak chodi, mame rozne chody:))
    publikované: 09.08.2010 11:07:34 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  132. tusim
    to nebol dobry napad,aby si menu davala verejne.ved mi ten cerveny koberec udupu bezci,co sa k tebe namlsane rozbehnu,ked si toto precitaju.idem ta het z tejto stranky,ved to je mucenie to citat a nebyt u toho:-))
    publikované: 09.08.2010 14:22:50 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  133. to bonnie and her step-sister
    :-))))))))))))))))))) no comment, toto je lepsie nez tie receptove komentare, he he:-)))
    publikované: 09.08.2010 15:51:03 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  134. Bonulka
    a to mi dieta frfoce, ze varim nezdravo:(
    Mozem za to, ze do fazule, ci kapusty udene samo hopsne?

    Na zajtra bude len kuracie so spagetami, "viacchodovnik" zase az pocas vikendu...i ked teraz este asi pobezim pernik piect...

    Zabudla som, zajtra opekame v prirode, kto sa prida???
    publikované: 09.08.2010 19:21:39 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  135. chalan, chalan...
    ako domaci si sa velmi neosvedcil...sedime u Teba, kecame, varime a Ty?
    Doma nie si, ziadne obskakovanie navstevy, kde je kavicka, kolacik?
    Nasa mladez celkom zabuda na dobre mravy:(
    publikované: 09.08.2010 19:24:06 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  136. veru,sobik,
    v tejto krcme sa ani nenalieva:-)tu sa od pohladu len pribera.ale aspon viem,jak sa to stalo,ze som pribrala.som sa uz dost divila,ze co je,ale uz mi to doslo...
    publikované: 09.08.2010 21:13:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  137. Bonulik,
    nalejem, prid:)
    Mame tu biele vinko, slivovicku, fernetika...nikomu sa nechce popijat...
    Aj pernik uz rozvoniava z rury, o dakych 10 minut bude, potom uz len nechat vychladnut, potriet jahodovym dzemom, poliat cokoladou a hura nan:)
    publikované: 09.08.2010 21:39:28 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  138. sobulko,
    neprovokuj,ked raz k tebe pridem,uz neodidem:-)))ale ako kompenzaciu mozem slubit,ze nikoho so sebou nepritiahnem a tak budes mat robotu len so mnou-jak sa ma zbavit:-)))
    publikované: 09.08.2010 21:49:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  139. Bonka, toho sa veru nebojim,
    rychlo by sa Ti u nas prejedlo:))
    Ale prist by si mohla, mozno by sme zacali nejaku vsezravu dietu:))
    publikované: 09.08.2010 22:02:50 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  140. okrem toho
    zeleneho kurcata,co si varila tot minule u vasky,som veru nezaznamenala nic,co by sa mi mohlo prejest,alebo prepit.vies si nas predstavit dietovat?vsak by sme museli dat gulu na komoru,na ladnicku,aj na recepty.ale je fakt,ze ked uz ide chalan vydavat knihu nasich receptov,tak by mohol vydat aj knihu nasich diet.vlastne 2.jednu taku,co nezaberaju,aby ludia vedeli,ako nemaju dietovat,to je dolezite,to bude hit,lebo kazdy pise len o tom,ako sa to ma robit a druhu taku,aku pisu vsetci,s tym rozdielom,ze ta nasa by fungovala,takze by bola tiez hit.lebo by sa tam zralo vsetko,ako pises,"vsezrava dieta"by to bola,figel by bol v niecom inom:-)
    publikované: 09.08.2010 23:54:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014