adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nezabíjajte muchy, ľudia sú väčšie svine...

Jeho chôdza bola zmes ľudského kroku a ladného klusu krívajúceho koňa. Dávalil mu prezývky, šepkali si pred ním vtipy o jeho výzore a nehľadali cestu, ako ho spoznať.

Načo. Nezaujímali sa o jeho historky z vojny, z augusta 1968, z novembra 1989 alebo o jeho zbierku múch.

Bol vo firme najstarší a stal sa jej inventár. Predmet dedičského konania, ktorý prechádzal zo staršieho riaditeľa na mladšieho.

Nepotreboval počítač, mp3 prehrávač, stačil mu písací stroj, dve kalkulačky a bol spokojný. Bez zbytočných rečí pracoval od rána do večera. Pracoval pre tých, ktorí sa mu posmievali, ktorí ho nikdy o nič neprosili, ktorí si z neho urobili postavičku z nenapísanej rozprávky o čudnom jedincovi.

V noci vysedával medzi klietkami, v ktorých mu bzučali muchy. Pozoroval ich posledných desať rokov. Neprihováral sa im. Nebol blázon, vedel, že by mi ani jedna neodpovedala. Bol to jeho relax.

Až raz.

Vedel, že sa blíži jeho koniec. Šiel do práce svojim klasickým krokom. Nechcel ho meniť. Nedialo sa predsa nič významné, čo by si zaslúžilo akúkoľvek zmenu. Prešiel cez halu plnú posmechov a úšklbkov, a ako sám uznal, bolo jeho povinnosťou rozlúčiť sa aspoň s riaditeľom.

"Dobrý deň, pane, slúžil som tejto firme posledných 50 rokov. Bola mi všetkým, rodinou, manželkou, deťmi. Bolo mi cťou pracovať pre Vás a pre Vašich predkov, boli to veľmi múdri ľudia a vy ste to zdedili po nich, žial moje postava v tomto svete má poslednú stranu scenára, želám veľa úspechov."

Z kariky, na ktorej mu viseli dva kľúče, vybral ten, ktorý bol od jeho kancelárie a odovzdal ho vrátnikovi.

"Celých pät dekád ste boli nerozlúčna dvojica, dnes ste sa rozišli. Ja som bol sám celý život, ty sa samotou budeš trápiť niekoľko hodín" - prihovoril sa kľúču od svojho bytu, ktorý zostal v kľúčenke sám.

Na druhý deň miesto firemného podivína, prišlo do firmy niekoľko tisíc múch. Štípali zamestnancov, olozili všetko, čo sa oloziť dalo a odleteli. 

Nikto si nálet dotieravého hmyzu nevedel vysvetliť a z čudovania sa o dva týždne stala veselá firemná príhoda. Nikto vtedy ešte netušil, že rok po smrti toho "podivína" bude na mieste firmy najväčšie smetisko v meste. Nikto z nich si nedokázal vtedy predstaviť, že muchy budú jediné, ktoré budú mať na tomto mieste prácu.


niečo medzi mojou hlavou a vesmírom, niečo o ničom a všetkom | stály odkaz

Komentáre

  1. Prečítal
    som si to 2x , ozaj dobré.
    publikované: 28.08.2009 12:30:33 | autor: orava (e-mail, web, autorizovaný)
  2. chalan,
    menis zaner?:-) ano,zase dobre:-)
    publikované: 28.08.2009 13:50:55 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no toto....
    :-)
    publikované: 28.08.2009 16:23:51 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to orava
    dakujem, som fakt velmi rad...
    publikované: 29.08.2009 00:26:49 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  5. to bonnie
    nie nemenim zanre, len mam temu, ktorou chem povedat, co je medzi moou hlavou a vesmirom, ergo, co je medzi tym prazdnom v mojej hlave a tym vsetkym, co sa deje niekde vo vesmire....
    publikované: 29.08.2009 00:28:23 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  6. to matahari
    no a budu este 3 na tento styl a potom sa moj vesmir a moja hlava skonci:-))))
    publikované: 29.08.2009 00:29:03 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  7. aha...sorry,
    ze reagujem skor na koment pre MH,ale co bude po tych 3...ha?
    publikované: 29.08.2009 00:42:00 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. to bonnie
    preboha, to este nespis? ja som bol doteraz v praci a nejako nedokazem zatlacit oci...:-) ale co ty? spanok je vraj potrebny, he, niekde som to cital, ale potvrdit ti to nemozem....:-))) pisem taky vymysleny roman, nieco na styl toho, co som pisal o svojom zivote, no vynechal som temy homosexuality, cudzincov, prilisneho alkoholu a inych veci, ktorych som mal ja v zivote ajajajajaj:-)
    publikované: 29.08.2009 01:07:36 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. som sa prebrala
    a nemozem zabrat...mala som planovany iny program:-)inak potvrdzujem tvoju teoriu,ze spanok je potrebny,ja to totiz potvrdit mozem:-)...fiha,budes to postupne uvadzat tu,ci mas s romanom ine plany?
    publikované: 29.08.2009 01:21:20 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. to bonnie
    jasne, ze tu:-))) ja plany nemam...ooops az na jeden, idem vyskusat, ci to tvoje potvrdenie mojej teorie naozaj funguje, zelam peknu noc a prijemne sny, ak by sa nahodou tie tvoje povodne plany opat zmenili na spanok...:-)
    publikované: 29.08.2009 02:03:23 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014