adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám chuť...urobiť zo seba kúsok tvojho šťastia

Dni, ktoré som nestíhal rátať na prstoch, hraničili s drzosťou. Utekali rýchlejšie ako som si prial a tvárili sa, že ja som ten lenivý, ktorý v 24 hodinových intervaloch nič nestíha. Prešiel som okolo dvoch fontán a z májového pondelka bola júnová sobota. Vtedy to prišlo.

Mal som ho v rukách. Hral som sa ním. Ostentatívne som ho obdivoval. Chcel som k nemu pričuchnúť ako pes a vycítiť, či je to nebezpečenstvo alebo lepšia budúcnosť. Bol si to ty. Môj hlas.

Získal som ťa ako narodeninový darček k osemnástym narodeninám a odvtedy mi ťa pripomínajú každé štyri roky ľudia, ktorých vysmiate tváre sa mi podlizujú a ja sa konečne cítim ako stredobod vesmíru, lebo toľko lízačov zadkov som ešte nikdy nemal. Teraz je to iné.

Pozerám sa na teba a závidím, že je o teba väčší záujem ako o moje blaho za posledné štyri roky. Sťažujem si? Kdežééé, veď ja som tvoj pán, demokratický pes, ktorý si sadne s litrom kávy za stôl a študuje programy. Nie tie televízne, lebo za posledné štyri roky sa mi opäť nepodarilo kúpiť televízor.

Držím ťa pevne v pravej ruke a prechádzam zo strany na stranu, aby som sa vyhol ostatným na ulici, ktorí kráčajú zabalení v sľuboch s 19násť percentnou spotrebnou daňou. Sú zamyslení a namyslení, lebo aj oni sa stali stredobodom vyššej šarže než všetci ostatní a veria, že vesmír bez zvýšených odvodov im príde bozkávať nohy. Ja som realista.

Preto aj čítam knihy autorov literárneho smeru realizmus a spájam si zaostalú krutosť a bezprávnosť, ktorú opisovali, s krutosťou a bezprávnosťou, o ktorej ste vy realisti dúfali, že niekedy zmizne so slovníka všeobecne známych slov. Alebo to boli utopisti?

Povedz mi, do ktorej urny ťa mám teraz hodiť? Po preštudovaní programov, mám chuť ťa v nejakej urne pochovať alebo rozprášiť nad Tichým oceánom, ako si si to želal. Aby si konečne ticho, podobne ako ja posledné obdobie od tvojho posledného použitia, v ktorom som sa, okrem iného, zoznámil s mojou globálne známou priateľkou, ktorá mi zrazu zdrhla na dovolenku do Grécka.

Ale nemôžem si sťažovať, globálne známa frajerka si našla mňa a musela byť vážne zamilovaná, lebo ma nezaradila do stúpajúcej krivky nezamestnanosti. Ďakujem ti kríza, z toho nášho vzťahu zostalo predsa len niečo dobré.  Späť k tebe, hlas môj.

Yes, you can!

Presne tak, ty môžeš v jeden deň všetko a ja potom musím štyri roky znášať škody, ktoré ty narobíš. Všetkému si na vine a všetko sa ti vždy prepečie, lebo teba chráni ústava a mňa len nejaká "pochabá" charta ľudských práv, jej tútor ombusman a tri z tritisíc účinných zákonov, podľa ktorých mám právo držať hubu, právo nesťažovať si a právo žiť ako si upečiem. Nechcel som ťa rozplakať.

Si vždy citlivá téma, a niekedy máš vyššiu cenu ako je cena mojej práce, no nie som ten šťastný, za ktorým by prišla niektorá z tých veľkých hláv z billboardov s ponukou na tvoju kúpu. Si vraj slobodná voľba, a preto ťa niektorí, ktorí ťa držia vo svojich rukách ako ja v mojich, slobodne predajú za dva deci nechladeného piva a centimeter klobásky. Neutekaj odo mňa, prosím ťa.

Chcem sa aj ja cítiť jeden deň ako king a bez teba to nepôjde. Budem pre nich len obyčajná nula ako po ostatné dni. Veď ty si výrazom môjho sociálneho cítenia, demokratického presvedčenia a spoločenskej zodpovednosti, pod ktorým sa skrývam ja, tvoj nositeľ. Alebo že by trpiteľ?

Dosť bolo srandy, oslava ešte len bude, no pozvaný si len ty, lebo keď oni budú oslavovať, ja ťa už nebudem držať pevne v rukách, oni si ťa zoberú a na mňa sa vyser.., ups prepáč, a na mňa sa budú usmievať z televízora, ktorý si možno potom konečne kúpim. A je to tu.

Mám chuť presvedčiť seba, že ty, môj hlas, si správny a že v sekundu, v ktorú ťa budem hádzať do urny, nestratím pre tých, ktorým ťa venujem, postavenie stredobodu vesmíru. Ak však náhoda bude zas blbec, budem v kútiku svojho prenajatého bytu ďalšie 4 roky spomínať na dobrý skutok, ktorý som urobil, lebo v ten deň, v ktorom ťa zas na nejakú dobu stratím, urobím zo seba kúsok šťastia niekomu inému.

 

článok obsahuje okrem iného aj myšlienky z článkov:

  1. Mám chuť... vyhovoriť hospodárskej kríze jej globálnu promiskuitu

  2. Mám chuť... urobiť si z vás kúsok svojho šťastia

  3. Vítajte v Land Of Stupidhead


pre uvoľnenie fantázie | stály odkaz

Komentáre

  1. chlapcisko,
    fasa si to dal(zase) :-)alebo zasa?ako sa to vlastne pise,ked nechcem napisat o5?
    publikované: 17.05.2010 13:22:01 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014