adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepískajte na stiptérku, učte sa tancovať...

Držala sa svojej úlohy, mala nachystaný scénar, choreografiu, zmapovaný okruh divákov a vedela presne, na ktorú časť pódia dať nohu a na ktorú časť chlapského tela priložiť ruku. Perfekcionistka. Tvrdo trénovala, malo si verila.

S IQ 180 jej chýbala injekcia sebadôvery, bola plachá, citlivá a často prepadávala do hodinových nárekov.

"Tancuj, štetka, tancuj" - kričali napití pološtudenti právnickej fakulty po plachej nahej labuti.

Zadívala sa im do očí, premerala si ich a zrútila sa na zem. Od potupy? Od nervov? Od závisti? Nikto po tom nepátral, bola striptérka a bola jej vec, čo si robí, keď sa nevyzlieka.

Otvorila oči a pozerala do zvráskavenej vysmiatej tváre starej pani. "Vitaj medzi nami, dieťatko." - pozdravila ju. Zmätene sa obzrela okolo seba. Žiadna tyč, pódium, nadržaní chlapi. Len pani s dlhými striebornými vlasmi.

"Nechcem sa tam vrátiť." - odpovedala s pološialeným hlasom, ktorý zo seba dostala.

"Nevrátiš sa, tancovať budú tí, ktorí na teba doteraz pískali" - odpovedala jej pani a ona zaspala.

Snívalo sa jej o bielej lúke. Skákala medzi bunkami rastlín a chytala ich do siete ako motýle. Vkladala si ich do sklíčka a pod mikroskopom sa s nimi zoznamovala. Skúmala každý jeden pohyb, neodtrhla od nich oko až kým sa bunky nezmenili na oči pokrikujúcich pološtudentov, za ktorými sa uprene na ňu dívali oči jej nebohej matky. Neplakali, len priamo bili na jej svedomie, na jej najslabšie miesto a predierali sa jej do mozgu.

Vykríkla a spotená sa posadila na posteľ.

Nikto z personálu nemocnine jej nevedel dať odpoveď. Nikto o pani s dlhými striebornými vlasmi nepočul, nik ju nevidel. Sestričky sa jej smiali, doktori chápavo prikyvovali.

Vrátila sa domov. V záchode spláchla tabletky na ukludnenie, ktoré jej predpísali tí, ktorí počas štúdia vhadzovali do jej nohavičiek päť eurovky. Vytiahla ich z nohavičiek a spálila, dívajúc sa ako horia, si v duchu hľadala budúcnosť. Vyhádzala nepotrebné kostými, výkresy tanečných krokov a kovbojských klobúkov.

Vytiahla spod postele kufor a vybrala z neho svoj nedávny sen. Na tube mikroskopu mala vyryté: "Všetko, čo chceš, dosiahneš, pre moje najkrajšie srdiečko, mamička."

"Pani doktorka, máme tu mladého muža, ktorý sa zrejme priotrávil alkoholom." - ozval sa hlas sestričky v telefóne.

Obliekla si svoj nový biely kostým a vzišla do ošetrovne. Oči, ktoré ju pred pár rokmi povzbudzovali nadávkami do tanca, ju teraz prosili o pomoc.


niečo medzi mojou hlavou a vesmírom, niečo o ničom a všetkom | stály odkaz

Komentáre

  1. trefné
    dievčatá si privyrábajú popri štúdiu rôznym spôsobom, ale pravda je taká, že tie, s nižším IQ, tie to majú v živote jednoduchšie....:-)
    publikované: 20.08.2009 09:44:28 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. oh,konecne nemusim
    pytat vysvetlenie k zaveru,chalan:-)

    MH, mozbyt to znamena,ze to nemam v zivote jednoduchsie?:-)))
    publikované: 20.08.2009 11:51:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014