adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nekúpiš futbalovú loptu?

Málokedy v živote sa mi stalo, že som niečo vyhral. V podstate som nikdy nič nevyhral v rámci nejakej súťaže. Ľady sa však prelomili a mne sa podarilo vyhrať vec, ktorá mi nikdy nechýbala a nikdy som o nej nesníval.

Celé Slovensko a svet k nemu priľahlý posledné týždne žije futbalom. Športovať treba, a ak sa kvôli lenivosti aktívne nedá, zapotíme sa aspoň pred televízorom. Televízor od volieb nemám a keďže som aj lenivý, nešportujem ani aktívne ani pasívne.

Mal som ako takú vedomosť o tom, že Slováci budú na MS a že to tentokrát nebude len hokej. No nesledoval som ani jeden zápas. Mňa to totiž vážne nebaví. To ihrisko je veľmi veľké.  A kým kamery prebehnú z jednej strany na druhú, ja zabudnem, ktorá strana má aký dres a do koho brány práve strelili. Hokej - to je niečo iné. Sem tam sa hráči pomlátia, je to dynamickejšie, agresívnejšie a ľadová plocha nie je obrovských rozmerov.

Ale čo taký futbalista?

Pamätám si na telesnú výchovu na základnej škole. Patril som medzi dve najtučnejšie deti v ročníku a moje výkony v danom predmete sa stali veselými historkami od prvého ročníka po posledný.

Vždy, keď sa nad rodným sedlákovom rozžiarilo slnko, súdruhovia učitelia s prvkami dominantných samcov so švihadlom v ruke a píšťalkou medzi perami, nás vyhnali na ihrisko hrať ten najpopulárnejší šport na svete. Všetci sa radovali, len ja som sa potil viac, ako bolo u mojich "faldov" zvykom.

Postavil som sa do obrany a snažil sa hrať. Dlho som však pod návalom tuku na tele a intenzívneho slnečného žiarenia nevydržal, a preto som si sadol na ihrisko a postavil sa len vtedy, keď ma učiteľ zavolal, aby som šiel kopnúť jedenástku, či ako sa to volá. Vtedy som dobehol do polovičky ihriska a musel si dať prestávku. No a jedenástku som už nekopol, lebo kým som dorazil k miestu, z ktorého som to mal kopnúť, zazvonil zvonec.

Niekedy vo štvrtom ročníku som sa rozhodol, že sa to konečne naučím hrať a odvážne som sa pridal k spolužiakom, ktorí sa prihlásili do dedinského futbalového klubu. Po dvoch týždňoch mi tréner s ťažkým srdcom a pocitom veľkej životnej prehry, diskrétne, pred všetkými ostatnými spoluhráčmi, oznámil, aby som dal tomuto športu pokoj. Lebo vraj nemám na to talent a on sám cíti veľké výčitky svedomia, lebo sa mu za dvadsať rokov jeho trénerskej kariéry nestalo, že by niekoho odrádzal od tohto športu a videl v ňom beznádejný prípad. Však ani z neho sa nestal Vlado Weiss.

Jeho slová som si zobral k srdcu a dal futbalu pokoj. Nebavil som sa o ňom, nevyhľadával príležitosť zahrať si ho a moje nohy sa vždy vyhýbali zatúlaným loptám z ihrísk, na ktorých chalani hrali futbal. Nevyhýbal som sa však krčmám. A keď nechcem ja k futbalu, príde futbal za mnou do krčmy.

S kolegovcami sme popíjali v jednom "šport" podniku, keď k nám prišli dve mladé fešandy. Najskôr po nás hádzali prezervatívy, potom porozdávali pánsky dezodorant známej značky a na koniec kázali vyplniť nejaký súťažný kupón. Zo všetkých prítomných v preplnenom bare, ktorí vypísali kupón, jedna z tých slečien nakoniec vyžrebovala "šťastného" výhercu značkovej futbalovej lopty.

Domyslíte si, kto bol ten "šťastný". Irónia osudu a moje nešťastie. Raz v živote vyhrám a musí to byť akurát niečo, čo mi v živote prinieslo viac detského trápenia ako pocitu víťazstva.

Samozrejme, že ma to aj potešilo. Nemôžem tvrdiť, že som bol úplne sklamaný. Len pre ten pocit, že ste vyhrali, že vy ste ten jediný, ktorý si okrem opice a poloprázdnej peňaženky odnesie z podniku aj niečo navyše. 

Moje víťazstvo je stále čerstvé. Chválim sa s ním každému a na záver celého vychvaľovania s úsmevom dodám: "Nekúpiš futbalovú loptu?"


pre uvoľnenie duše | stály odkaz

Komentáre

  1. chvilu pockaj,
    pride sob a po lobte sa len zaprasi:-))
    publikované: 30.06.2010 13:19:52 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. chalan,
    vzhladom na to, ze Ta futbal nebavi a mna ano - pozerat v TV a hulakat...mohol by si loptu venovat mne:))
    Slubujem, ze do nej ani nekopnem, mam na to ludi:)))
    (I ked som na zakladke nebola tucko, telesnu som neznasala...zopar veciciek mi sice slo, no na vacsinu som bola poriadne poleno...radsej nebudem menovat, v com vsetkom)
    publikované: 30.06.2010 16:10:57 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. boze,ja sem
    asi vobec nepatrim:-(mne slo vsetko,len ma telina moc nebavila,vzhladom na kratky,ci dakedy aj nemozny cas na sprchy.v tych ma to bavilo este viac:-)keby ste videli to,co ja,necudovali by ste sa,ak sa nahodou cudujete:-)futbal ma viac bavi hrat ako kukat a ked kukat,tak musi byt na co-hra+hraci:-))alebo naopak?:-)
    publikované: 30.06.2010 16:52:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ...mi v živote prinieslo viac detského trápenia ako pocitu víťazstva.
    ==to je ten bumerang. Túžiš vyhrať, keď na to príde, je ti to na prd. Ale ako píšeš, treba sa tým chváliť. Dobrosrdeční Slováci predsa majú i porekadlo: Darovanému koňovi sa na zuby nehľadí! A chcem súperiť so SoB. Aj ja chcem loptu! Ja ti za ňu ponúkam i eurášky. A ešte chcem i k nej od teba darovaciu listinu. A ešte máme niečo s babami spoločné - neznášala som behy! Na dlhé trate! Skapíňala som. Vnútorná kapacita pľúc mala a tá vonkajšia zasa na prekážku!
    publikované: 30.06.2010 20:56:03 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. a ja nejdem súťažiť
    o loptu, ani ju kupovať, ja sa len čudujem, že nepatríš k tomu stádu, čo zbožne naháňajú všetko prchavé...:-))))
    publikované: 01.07.2010 11:16:40 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. to all girls
    no lopta pojde deckam do nejakeho napravno-vychovneho ustavu, snad ju vyuziju lepsie ako ja, mne len zabera miesto...

    a co dodat, mna vazne ten futbal nikdy nebavil a na telesnej som bol fakt mega drevo, som bol jediny z triedy, ktory nedobeho 12 minutovku, este dobre, ze sa to za mojich mladych cias neklasifikovalo:-))

    a bonie, ten nazov lobda, ojojo, to mi tiez vela z detstva pripomenulo:-)))
    publikované: 01.07.2010 15:48:02 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  7. chalan,
    no vidis,co robim?uz to ani spravne neviem napisat,ale vyslovovala som to korektne:-)myslim,ze si sa rozhodol spravne,lobdu do ustavu,alebo decaku a nemusis robit aukciu pre nase fudbalomilky:-))
    publikované: 01.07.2010 16:06:51 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014