adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám chuť...vyrobiť si z vás kúsok svojho šťastia.

Pred pár rokmi, keď som bol ešte malý a chudobný, ma  mama poslala kúpiť prášok do pečiva. Dala mi inštrukcie, kde ho nájdem, len ako ma poznáte vy viac ako ja sám, zabudol som ich. Predavačka, ktorá mala na sebe modrú, vtedy asi pre každú predavačku povinnú, zásteru, pozerala na  mňa ako na  postihnutého chlapca. Poobezera sa dookola s polootvorenými ústami a po desiatich minútach vysvetlovvania som pochopil, že mamička mi dnes  koláč neupečie. Odvtedy už viem, že prášok do pečiva v drogériach nepredávajú. O 23 rokov neskôr.

Zazvonil mi telefón vo chvíli, keď som to najviac čakal a najmenej potreboval. Kamarát z partie, v ktorej spí každý s každým, len so mnou nik, organizoval charitatívny večierok. Okrem charitatívnej nálady som mal priniesť aj nejaké zbytočné, charitatívne peniaze. Keďže som bol v nelichotivej finančnej situácii, ktorou mi lichotil každý, kto ma nemá rád, upiekol som koláč.

Večer sa niesol presne v tom duchu, ako to kamarát naplánoval. Všade naokolo boli charitatívne úsmevy, dary, príčesky, kabelky od Gucciho a rifle od Diesela. Vzduchom sa niesol  charitavný duch vôňou od Armaniho a kubánskych cigár. Bol to veľmi príjemný večer, v ktorom kvantita ľudí prevažovala nad kvalitou vína, ktoré bolo k dispozícii. Vypli prúd.

Stratili sa všetky charitatívne úsmevy a kamarátove dvdčko, televízor, pes a originálne nahrávky Jimmi Hendrixa po jeho smrti. Zmizlo všetko, okrem môjho koláča, ktorý som piekol s láskou a s práškom z drogérie.  Kamarát zosmutnel, ale neskladal hlavu. Zložil pesničku o fyzickom zdraví, ktoré bolo, podľa textu zloženej piesne, dôležitejšie ako materiálne zdravie. Ochorel nám pes.

Spolubývajúci ma presvedčil, že pes má depresiu. Nechcelo sa mi tomu veriť, keďže som tú jeho depresiu štyrikrát umýval z podlahy, no  spomenul som si na desať antidepresívnych bodov, ktoré ma sestra naučila v čase, keď som vedel napočítať niečo do vyše štyroch. Zapamätal som si prvých päť a odvtedy trpím polodepresiami, o ktorých podám bližší výklad v inej časti. V mojich polodepresiách ma Život úplne nebavil.

Prestal som si ho kupovať a vymenil za Plus 7 dní. Prečítal som si článok o teórii minimalizmu, ktorý ma maximálne nezaujal. Autor článku doslovne využil spomínanú teóriu a celý článok mal len nadpis a autorov  podpis. Obrátil som list a Vieru.

Spoznal som sa s ňou na večierku, kam som doniesol jedom napustený koláč. Bola múdra ako Matuzalem a stará skoro ako ja pred troma rokmi. Priťahovala ma viac po dvoch litroch vína ako po fyzickej stránke, ale podľa  testu, ktorý som si urobil v jednom časopise so šťastným číslom v názve, som bol na 75-85 percent pripravený na sexuálny pomer s niekým asexuálnym. O týždeň neskôr.

Čakal som na Vieru pred domom jej frajera. Mal som cestu okolo, tak som jej zavolal, či nejde na charitatívne malé pivo. Odmietla ma so slovami, ktoré zostali nevypočuté a s myšlienkami, ktoré sú stále nevypovedané. Dostal som košom od jej frajera a s rozbitým nosom som utekal na pohotovosť. O pol hodinu skôr.

Priotráveného kamaráta navštívila jeho mama  v nemocnici. Venovala sa synovi, dvakrát trom rozdielnym doktorom a vešteniu. Veštila z vlasov, zo zrniek prachu na  kávových listoch a z vyrážok na chrbte. Každé ráno si vedela vyveštiť, že večer zaspí po štyroch pohárikoch koňaku. Bola to profesionálka vo svojom odbore.

S rozbitým nosom a malým svedomím som využil moju prítomnosť na Kramároch a zašiel ho pozrieť. Jeho mama samozrejme o tom vedela, a preto si pripravila všetky potrebné veci, aby ma mohla vyveštiť. Neodolal som.

Stiahla mi nohavice, dvakrát podbehla pod nohy,kúzlom mi vybrala 20 euro z peňaženky a vyriekla, čo jej tajomno-magické schopnosti v spojitosti s nadprirodzeným myslením tretieho galaktického spojenia ukázalo. Podľa jej slov mám obmedzené myslenie a zásoby šťastia.

Nad myslením som nerozmýšľal, hľadal som šťastie vo všetkom, čo som stretol, ukradol som trocha zo psa, preto dostal depresiu, trocha zo spolubývajúcich, preto dostali herpes, trocha z otráveného kamaráta, preto mu zostali trvalé následky, trocha z predavačky z detstva, ktorá zomrela a beriem si ho aj od vás, od všetkých.

Mám na to chuť, vyrobiť si z vás moje sebecké šťastie, ktoré si budem ukladať do skrine a vyberať z nej, keď mi dôjdu zásoby. Myslíte, že sa podelím? Jasné, že nie. Ja nie som charita:-) 


pre uvoľnenie duše | stály odkaz

Komentáre

  1. kšáááá
    velmi hustý článok
    posledné dva odstavce - čisté a nefalšované priznanie psychického upíra
    cesnak a drevený kolík do teba
    :D
    publikované: 22.10.2009 13:47:42 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to iviak
    neviem, či by jeden pomohol:-)))))
    publikované: 22.10.2009 14:08:52 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. neviem,ci mas malo stastia,
    ale aj vdaka tebe sa tu usmievam :)) dakujem
    publikované: 22.10.2009 14:51:40 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  4. neviem,ci mas malo stastia,
    ale aj vdaka tebe sa tu usmievam :)) dakujem
    publikované: 22.10.2009 14:51:40 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. to dionea
    ale neboj, mam stastie viac ako rozumu:-) mozno aj to je stastie.-)
    publikované: 22.10.2009 15:44:45 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  6. sorry,ze sa nebudem opicit
    po dionei a napisem svoj koment len raz-no mozno aj 2x,3x...,ak si compik postavi hlavu,ale rada by som ti tu zanechala nejake slova utechy a to,ze sa netrap,ak mas malo stastia,lebo rozumu mas dost,ja viem,to nie je bohvieaka utecha,ale predstav si,ze by si bol bez stastia a este aj bez rozumu...ehm,no mozno by to bola aj vlastne lepsia kombinacia,...takze moj dobry umysel asi nevysiel a nepotesila som:-))
    publikované: 22.10.2009 16:15:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :))
    publikované: 22.10.2009 17:03:38 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ja som sa
    rozhodla, že ti kúsok šťastia pošlem po vetre, aj trblietajúcej hviezde. A zajtra, ak nebude svietiť slnko, tak ti ho prinesie dážď. Vieš prečo? Aby si ho nemusel kradnúť.
    publikované: 22.10.2009 17:26:58 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. ehm, asi mas to myslenie fakt obmedzene alebo si "nenazraty":)))
    ved Ti jasne vyvestila, ze mas ZASOBY STASTIA, naco este kradnes:)))))
    publikované: 22.10.2009 20:29:43 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. to bonnie
    ale neboj od teba je kazdy umysle dobry a ja si ho vazim, he a mozno rozumu mam dost,ale este som ho nenasiel, aspon sa mozem utesit tym, ze som este asi mlady:-))))co tiez nie je bohvieco:-))
    publikované: 22.10.2009 22:51:30 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. to vasilisa
    dakujem, budem ho cakat:-)tak zajtra dam kradnutiu pokoj, ale nezarucujem sa za sobotu:-)))
    publikované: 22.10.2009 22:53:22 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  12. to hanka
    zasoby hej, ale obmedzene...myslel som to tak, ze obmedzene myslenie a tiez aj obmedzene zasoby stastia,:-))))a tak vies to slovenske prislovie obohatené o ludovú slovesnost, ze kto ma vela, chce este viac, he he h, tak asi preto si sem tam nieco "čorknem":-))))
    publikované: 22.10.2009 22:55:09 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  13. bonnie :) to je dobre, že sa neopičíš
    potom by tu malo toto chalanisko kopec zbytočných komentov ;) a sorry za ne, zblbol mobil...nabudúce mu dohovorím ;)
    publikované: 23.10.2009 07:54:04 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  14. chalanisko,
    byt mlady a sprosty,je normalne,s tym nic nenarobis.horsie je byt stary a sprosty a ani tomu sa asi nevyhneme,ak nebudeme mat dost stastia a dozijeme sa toho.hopla,dalsi pochovany dobry umysel,chcela som vtipne,ale vyznieva to skor depresivne:-))

    2 Dionea, jake sorry,vies,aka som bola rada,ze aj niekomu inemu sa zadari double?neviem,ci ja mam tik,alebo blbne compik,ale hockedy mi vypali 2totozne komenty ani neviem jak,dakedy aj viem,ale uz nemozem zasiahnut:-))
    publikované: 23.10.2009 19:15:59 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Bonnie,
    mam silne podozrenie, ze duplovane komenty su schvalne, dlho ta tu nebolo, tak aby sme si vsetci vsimli, ze si tuuu:)))))))
    Ja som si vsimla a mam obrovsku radost:)
    publikované: 23.10.2009 19:21:06 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. v sobotu
    sa šťastiu najviac darí, doslova sa ponúka. veď sa nepracuje, len potuluje, tak si ho vezmi a nepokúšaj sám seba, lebo ťa nezvú "pytavalom z malého mesta"
    publikované: 23.10.2009 20:11:48 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. to vasilisa
    joj, kde su tie casy, ked som ja vikendy nepracoval:-)))
    publikované: 23.10.2009 21:33:42 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Chalan,
    končí sobota, tak ako sa šťastiu darilo?
    publikované: 24.10.2009 22:18:41 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  19. to vasilisa
    ahoj, no darilo sa, bola velmi prijemna:-))) a nedela este krajsia, zavrsena stastnym prichodom do rodneho sedlakova:-)))) tak sa uz nechavam vykrmovat maminkou a vychovavat tatinkom:-))))))
    publikované: 25.10.2009 22:11:09 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  20. :)))
    Absolútna krása, tento halaň vie, o čom píše... a najmä vie ako :) Šípim z toho kolegu... :)
    publikované: 05.05.2010 09:44:41 | autor: parafrazovita (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014