adam j. pallo

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám chuť...nadýchnuť sa a vydýchnuť tvoje druhé ja.

Ráno bolo všetkým neobyčajné. Kohút kikiríkal, no nepočul som ho, lebo bývam na šiestom poschodí. Spolubývajúci hlasno nadával, no nepočul som ho, lebo som si strčil hlavu pod vankúš, zakázal si dýchať a povolil pridusiť v sebe svoje druhé neposlušné ja a myšlienky na Alenu, Miru, Zuzu, Joža a ich spoločného milenca Trevora. Na posteľ mi skočil pes.

Roztrhal v zuboch vankúš, len aby sa predral k môjmu uchu, ktoré začal olizovať. Pach z jeho huby ma oživil do reality. Zachránil ma, hnusák jeden málo vydarený, ale za to podarený.

Neďakoval som mu, ale hodil päť dekov pražskej šunky, patriacej do vlastníctva niektorého z mojich spolubývajúcich. Hold, myši nie sú doma, pes sa nažerie a susedova mačka zostane celá. Pokazila sa nám rýchlovarná kanvica divnej značky.

Našiel som zápalky s obrázkom malého chlapčeka, ktorý sa špáral v nose a v komiksovej bubline, ktorá mu vychádzala z úst, bolo napísane: "Radšej papať šušníky, ako mať popálené prstíky." Prešla ma chuť na raňajky, na malé deti a všetky pracovné povinnosti, vyplývajúce pre mňa a ostaných radových zamestnancov na pozícii riaditeľ úseku služby riaditeľovania , z novouzatvorenej pracovnej zmluvy. Voda zovrela.

Zalial som kávu Velvet, v hrnčeku s logom Popradskej kávy, vyložil nohy na psí chrbát a počúvajúc správy z vysokej TA3 som nemohol odtrhnúť zrak od  toľkých povinností, ktoré ma čakajú hneď prvý deň v práci.

Z hľadiska fungovania istej pyramídovej usporiadanosti v tvare pravouhlého písmena "S" bez mäkčeňa, ale so zbytočným dĺžňom, som zo zmluvy o mojej novej pracovnej pozícii nevyčítal nič rozumné a pre mňa prospešné. Napísal som výpoveď a šiel do práce.  

Privítali ma v nej dvaja ľudia, vrátnik a upratovačka. Ten prvý chcel odo mňa preukaz zamestanca a tá druhá, ktorá sa veľmi podobodala na toho prvého, mi pohrozila metlou, ak stúpim na jej dlážku. Nepáčilo sa mi tam. Hľadal som tam svoj vankúš, pod ktorý by som vopchal hlavu, nadýchol sa a vydýchol tvoje druhé ja, ktorým ste ma včera obdarovali a následne zobrali späť.

Požičial som si od nového kolegu, s ktorym som sa nezoznámil, lebo aj on bol dôvod mojej výpovede, ale zato som mu vymenil pohľad a dve modré perá za obyčajné ceruzky, zapaľovač a šiel si zapáliť. Bolo mi duševne zle a výzorovo to tiež nebola žiadna výhra. Fajčil som a vyhadzoval požičaný zapaľovač do vzduchu. Zíra z neho na mňa známa tvár, ktorá sa však už nešpára v nose, ale tým istým prstom v zadku, bublinovým spôsobom ma poúčal:"Neprikladaj zapaľovač k riti, lebo ti plyny spália slipy." Zabudol som doma vypnúť plyn.

V byte som našiel skučajucého, priduseného psa, rozvoniavajúci plyn a kopec neumytého riadu. Začal som robiť všetko postupne, v strese, v návale odvahy zachrániť život toho podareného stvorenia, ktoré ráno zachránilo ten môj. Vypol som plyn, umyl riad a zašiel so psom k veterinárovi. Nebol tam.

A ja som nebol v práci. Všetci, ktorí ma v mojej novej práci poznali, teda vrátnik a upratovačka, neverili môjmu príbehu o priotrávenom psovi a navrhli mi skončenie pracovného pomeru dohodou. Nechcel som sa dohadovať, a preto som svoju napísanú výpoveď nechal na vrátnici u vrátnika a dôkladne som dbal o to, aby zostali po mojom odchode viditeľné škvrny na dlážke. Kráčal po nej prepustený muž.

Ležím na posteli s osobou, ktorá do mňa dýcha svoje druhé ja a v mysli si kupujem mercedes, more pri vile, dve borovice  v Zrkadlovom háji a jeden zámok, vzdušný, neprestresný, ktorý na našich vchodových dverách bezpečne zabráni, aby sa pri mojej opakovanej chybe s plynom, nepridusili susedia, ale udusil iba pes a moji spolubývajúci.

Mám chuť na novú prácu, nové vyhliadky do budúcnosti a najmä predýchať celý ostaný deň niekde pri pive s Alenou, s Mirou, so Zuzou a s Jožom a povedať im, že som dnes dvakrát vydychoval Trevorove druhé ja.

pre uvoľnenie fantázie | stály odkaz

Komentáre

  1. ...
    nechcem sa opakovat, no znova to bol jeden z tych jednodychovych.takto na ranne vstavanie ako urobene (napisane)..(teda moje ranne vstavenie)...dikes
    publikované: 14.10.2009 11:16:37 | autor: tulipany-s-dlhymi-nohami (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to tulipany
    rado sa stalo, a dakujem aj ja za koment
    publikované: 14.10.2009 14:11:52 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-)
    nuž dýchaš a to je to čo treba..čítaničko k cige akurátne ;-)
    publikované: 14.10.2009 14:47:46 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  4. peter,
    prečítané jedným dychom
    publikované: 14.10.2009 15:27:14 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. to zara
    diky, hej dychat dychat, aj cigarety vdychujem, aby som nevybocil z bezneho chodu vlastneho, pomenujem to, zivota
    publikované: 15.10.2009 16:58:57 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vasilisa
    ale dufam, ze si potom vydychla?:-)))) ono to treba tusim stale tak nejak robit, ze nadych-vydych-nadych-vydych...mna to ucili tri dni,ale nepamatam si to,lebo som mal len 6 rokov:-))))) dakujem za koment, potesili vsetky
    publikované: 15.10.2009 17:00:26 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
  7. velvet
    je nafigu... :))
    publikované: 22.10.2009 17:04:55 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. to lulla
    he, ja ho mam rad,ale tak aj popradska kava je fajna:-)))
    publikované: 23.10.2009 18:25:12 | autor: chalan (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014